Ablaktisztítási tippek

Milyen gyakran kell ablakot tisztítani? Mi ne legyen az ablaktisztítóban? Mivel érdemes nekiesni az ablaknak? Hogyan pucolhatunk vegyszermentesen? Néhány öko tipp a tavaszi nagytakarításhoz, ablakpucoláshoz.

1. Milyen gyakran kell ablakot tisztítani?

AblaktisztításOptimális esetben évente minimum kétszer neki kell esni az a,blakpucolásnak. A ház, lakás egyéb üveg- és tükörfelületeinek szükséges tisztítási gyakorisága nyilván ettől eltérhet és el is tér, általában többször kell tisztítani.

Gondoljunk csak a fogkrémmel összecsapkodott fürdőszobatükörre, vagy a gyermekünk kézlenyomatát és ebédjét viselő tükörre, üveglapra. Ezeket a foltokat minél hamarabb el kell távolítani.

2. Az ablaktisztító… Milyen összetevő ne legyen benne?

Mindenképp olyan ablaktisztítót válasszunk, ami nem tartalmaz butyl cellosolve-ot (butil-celloszolv), ami idegkárosító hatással bír. De érdemes kerülni az olyan tisztítót is, amiben ammónia van, mivel az irritálhatja a légutakat, illetve mérgező, rákkeltő klóramin gáz szabadulhat fel, ha véletlenül klóros tisztítószerrel keveredik.

3. Hogyan tisztítsunk ablakot? A folyamat…

Ha nagyon koszos az ablak, jobban járunk, ha szivacsot vagy rongyot mártunk tiszta meleg vízbe, és azzal töröljük le a nagyját a kosznak. Ezt adott esetben többször is megismételhetjük (koszmennyiségtől függően). Ha már megszabadultunk a vastag kosztól, akkor vessük be az ablaktisztítót. Szórófejes ablakpucolóval a legkönnyebb dolgozni. A szórófej segítségével egyenletesen felvisszük a tisztítószert, majd törlőkendővel eldolgozzuk, és eltávolítjuk a szennyeződéseket. Végül tiszta ronggyal foltmentesre töröljük.

4. Ne használjunk újságpapírt!

Ne pocsékoljuk a papírt az ablak szárazra törlésére! Kicsit gondolkodjunk környezettudatosabban. A koszos papírt már nem dobhatjuk a szelektív hulladékgyűjtőbe. Használjunk mikroszálas törlőkendőt, vagy olyan rongydarabot, már nem használt ruhadarabot, ami nem szöszöl. Nem nehéz ilyet találni a levetett, kidobandó, elhasználódott göncök között.

5. A legjobb a citromsav!

A citromsav segít megszabadulni a zsíros és egyéb makacs szennyeződésektől, ráadásul nincs büdös szaga. (Az Ecover öko ablaktisztítójának is citromsav a fő hatóanyaga, persze nemcsak ennyit tartalmaz. Gyorsan hat, és mázgamentesen szárad a benne található alkohol révén. Ráadásul természetes eredetű citromos illatanyag is van benne, így kellemesebbé teszi a tavaszi ablakpucolást.) Ha nagyon ráérünk bokros teendőink mellett is, és szeretünk pepecselni, akkor házilag is készíthetünk citromos házi ablaktisztító oldatot: szórófejes flakonba öntsünk 1 evőkanál citromlevet, és rázzuk össze. A mix vegyszermentes, abszolút egészséges.

6. Ecettel is dolgozhatunk.

Az ecet is vegyszer nélkül segít megszabadulni az üveg és tükör felületeken éktelenkedő kosztól, viszont szembe kell nézni a savanyú, orrfacsaró szaggal. Fertőtlenít is, ami az ablaktisztításnál rendszerint nem szükséges, hisz az üveg felületeken keletkező poros szennyeződés az „ártatlan kosz” kategóriába esik. Viszonylag ritka, hogy olyan „baktérium-melegágy” típusú kosz kerül az ablakra, mint a WC vagy konyhai szennyeződés esetén. S mint tudjuk: otthonunk egészséges tisztasága nem egyenlő a sterilitással. Ha úgy ítéljük meg, hogy mégis ecetre van szükség, akkor egy szórófejes (spray-s) flakonba öntsünk kb. ½ dl ecetet, s azzal dolgozzunk.

Fotó forrás: Dreamstime