Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Az Óceán Műanyag Projekt


A folyókba, ezeken keresztül a tengerekbe, óceánokba kerülő műanyag szemét évente 1 millió madár, bálna, teknős, delfin haláláért tehető felelőssé. S ezen túl egy része „mikroműanyag” formájában a tányérunkon köt ki. Az Ecover egy környezetvédelmi, csomagolási innováció révén a szemét egy részétől megszabadítja az óceánt, majd mosogatószer flakont készít belőle.

A becslések szerint minden évben legalább 1 millió madár, 100 ezer cápa, teknős, delfin és bálna hal meg a lenyelt műanyag szemétnek köszönhetően. Csak a Csendes-óceán északi részében évente 24.000 tonna műanyagot nyelnek le a halak. (Ez a mennyiség 480 millió 2 literes műanyag flakonnak, vagy 132 kék bálna súlyának felel meg.) Sajnos a műanyag szemét a táplálékláncon keresztül a mi szervezetünkhöz is eljut „mikroműanyag” formájában.

Ecocover. Photo: Professional Images/@ProfImages

Az Óceán Műanyag Projekt célja, hogy minél nagyobb mértékben csökkenjen az óceánokban található műanyag hulladék mennyisége. Ennek haszna egyrészt, hogy megmenekülnek a környezetszennyezés okozta haláltól a szeméttel terhelt területeken élő a halak, tengeri emlősök, másrészt az emberek elé is egészségesebb (kevesebb „mikroműanyagot” rejtő) élelmiszer kerül.

A környezetvédelmi, állatvédelmi és egészségügyi vetületű probléma megoldását, de legalábbis a szemét mennyiségének csökkentését elősegíti, hogy az Ecover rendszeresen kihalássza a szemét egy részét az óceánból. Az óceán tisztításához halászhajókat bíznak meg, akik egy-egy halászás során akár 2-8 tonna műanyagot is képesek összeszedni az óceánból, amit később újrahasznosítanak.

Az Ecover úgynevezett „Óceán Flakonokat” gyárt, amelyek 10%-a az óceánokból összeszedett műanyag szemétből készül, a maradék (90%) pedig egyéb forrásból származó műanyag újrahasznosítása.

Ígéretből sikeres környezetvédelmi projekt

A most megvalósuló csomagolás innovációra még 2013-ban utalt a cég. Azt ígérték, hogy hamarosan egy vadonatúj, rendhagyó újrahasznosításon alapuló csomagolási technikát dolgoznak ki. Az Óceán Plasztik Projekt néven futó program most, 2014-ben ért révbe. A tervek szerint idén 1 tonna óceánból kihalászott műanyag szemetet használnak majd fel flakongyártásra, jövőre ezt a mennyiséget szeretnék 3 tonnára emelni.

Az óceánban úszó műanyag szennyeződés mértéke elég ijesztő – körülbelül 46.000 darab szemét kavarog négyzetmérföldeken át az óceánban. Egy egyszerű megoldást találtunk a problémára: összeszedjük és jó célra fordítjuk a szemetet – nyilatkozta Philip Malmberg, az Ecover tulajdonosa.

Majd hozzátette: – Az Óceán Plasztik Flakon csak egy kis lépés a probléma magoldásához vezető úton. De legalább elindultunk valamerre. A fontos teendőnk most az, hogy szélesítsük a halászati hálózatot és fejlesszük az újrahasznosítási hátteret, továbbá hogy megkönnyítsük az óceánból származó műanyag szemét gyártókhoz való eljutását. Jelenleg ugyanis túl nagy erőfeszítést igényel minden szempontból ezek újrahasznosítása, felhasználása számos gyártó számára.

Ecover Óceán FlakonMalmberg szerint, ha a témában érintett gyártók is hasznosítani kezdenék az óceánból kihalászott műanyagot, akkor az jelentős pozitív hatást gyakorolna a környezetre, az élővilágra, és a halászoknak is plusz bevételeket generál.

Tom Domen, az Ecover Fenntarthatósági Innovációs Managere hisz abban, hogy ez a projekt is segít majd, hogy a kormányok és más nagyobb hatalommal bíró szervek is felfigyeljenek az Óceán-szemét problémára. Elmondása szerint újra kell gondolni az újrahasznosítást, létre kell hozni valódi cirkulációs gazdasági folyamatot. – Meg kell szabadítani az óceánokat a műanyag szeméttől, és vissza kell oda juttatnunk őket, ahonnan útjukra indultak. Ennek a célnak a megvalósulásában szerep jut a kormányoknak, a halászcégeknek, a gyártóknak, de még a vásárlóknak is – fejtette ki.

A fenntarthatósági szakember szerint azon a ponton már túl vagyunk, hogy olyan csomagolást készítsünk, ami kevésbé rossz. Olyat kell készíteni, ami jó, hasznos a világ számára.

Magyar nyelvű videó a projektről:

Kosár

Hírlevél