Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Egyre korábban jön el a globális túlfogyasztás napja


A Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarországi szervezete információi szerint sajnos ismét előrébb tolódott a túlfogyasztás időpontja – idén már augusztus 19-én elértük azt a pontot, amikor a Föld lakossága felhasználta az egész évre szóló erőforrás-mennyiséget. (Ez az a mennyiség, amit ha tartani tud a bolygó lakossága, akkor a Föld jelenlegi állapota konzerválható.)

A Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy mennyi erőforrást képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát. (Ennek kiszámítása: a bolygónk biológiai kapacitását elosztják az emberiség ökológiai lábnyomával, és ezt a hányadost megszorozzák az év napjainak számával.)

2000-ben ez a túlfogyasztási pont még október elején jött el, idén pedig már valamivel több mint 7 hónap után a vörös tartományba lépett a fogyasztás.

A Föld helyzete

Az egyik legnagyobb környezetvédelmi problémát a káros anyagok okozzák. Kiemelkedően fontos feladat a kibocsátott szén-dioxid mennyiségének mérséklése, amivel párhuzamosan nagy valószínűséggel csökkenne az emberiség ökológiai lábnyoma, s a klímaváltozást is eredményesebben lehetne megfékezni.

1961-hez képest mára megduplázódott az energiafelhasználás. Jelenleg egy év alatt annyi természeti erőforrást használ fel az emberiség, amennyit a Föld másfélszerese lenne csak képes újra előállítani.

Kosár

Hírlevél