Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Elsőként Európában: pálmaolaj helyett algaolaj


Pálmaolaj helyett a sokkal környezetbarátabb megoldást, algaolajat használ a mosószereiben és hamarosan minden termékében az Ecover – jelentette be a cég április 2-án. Környezetvédelmi szempontból fontos lépés ez, hisz az algaolaj nem teszi szükségessé az esőerdők kivágását, és a széndioxid kibocsátás is csökkenthető az algaolajra átállással.

Az összetevő csere mérföldkő abban a harcban, ami a Föld néhány kihalással fenyegetett állatfajának megmentésért és az esőerdők megóvásáért folyik.

algaolajA cég idei célkitűzése, hogy a pálmaolajat, pálmamagolajat minél hamarabb algaolajjal helyettesítse minden termékében. Ennek az első lépése, hogy – elsőként Európában – folyékony mosószereiben már az új összetevőt használja.

A növények és az állatok is jobban járnak az algalolajjal

Az környezetvédelem terén rendkívül innovatív Ecover, régóta küzd az élővizek, a talaj, a levegő minőségéért, a pazarlás ellen, a trópusi esőerdők megóvásáért és a fenntarthatóságért. Ennek a globális környezettudatos tevékenységnek a fontos mérföldköve ez az összetevő csere.

Milyen előnyökkel jár a csere? Az algaolajra való átállás csökkenti a széndioxid kibocsátást, helyben is előállítható, nem igényli az esőerdő rovására ültetvények létesítését, továbbá az élővizek, s a talaj szempontjából is előnyös tulajdonságokkal bír.

Összegezve tehát az algaolaj nagyfokú hatékonysággal és sokkal kisebb ökológiai hatással bír, mint a legtöbb trópusi olaj (köztük a pálmaolaj). Így azoknál a termékeknél, amelyeknél eddig valamilyen trópusi olajat alkalmaztak a gyártók, célszerűbb algaolajat használni.

Jelenleg minden felületaktív anyag legfőbb forrása – a nyersolaj után – valamilyen trópusi olaj (pálma vagy kókusz). A piacon használt jelenlegi felületaktív anyagok megújuló összetevőjének kb. 90%-a pálmából vagy kókuszból származik, de a legelterjedtebb a pálmaolaj.

2009-ben az Ecover volt az első, aki a tisztítószerekben a pálmaolaj felületaktív anyagait európai eredetű repceolajjal helyettesítette. A cég 2014-es innovációja, azaz az algaolaj használata egy új és még jelentősebb lépés a pálmaolajtól való függőség csökkentése felé.

szumátrai orángutánAz új összetételű tisztítószereket, mosószereket használók ugyanazt a hatékonyságot élvezhetik, mint azelőtt. Ezzel együtt a következő pozitív hatású változásokat támogatják:

  1. A cégek csökkenthetik a benzin és pálmaolaj ipartól való ipari függőségüket.
  2. A pálmaolaj ipartól való függőség csökkentése eredményesebbé teheti az esőerdők és állatfajok megmentéséért vívott harcot. Az olyan országokban, mint Szumátra és Borneó, évtizedekig kivágták az esőerdők egy részét, hogy ezzel helyet biztosítsanak a pálmaolaj ültetvényeknek.Az esőerdők kiirtása a növény- és állatvilágra katasztrofális hatással van, főképpen az orángutánokra. A Szumátrán élő orángutánok a legveszélyeztetettebbek, s ha nem sikerül tenni semmit az ügy érdekében, az első olyan Nagy Majom faj lesz, ami kihalhat.
  3. Az alga sokkal inkább előállítható helyben, mint a trópusi növények, ezáltal is csökkenthető a távoli ellátásból fakadó széndioxid kibocsátás.
  4. Az algaolaj teljes nyomonkövethetőséget biztosít gyártóknak és kereskedőknek egyaránt.

Nemsokára a boltok polcain lesznek

Az algaolajat tartalmazó mosószerek az év 2. felében kerülnek a boltok polcaira. Az Ecover tervbe vette az algaolaj és az ehhez hasonló technológiák kiterjesztését az Ecover minden termékére, 2014-ben és azután – nyilatkozta Dirk Develter, az Ecover Kutatási és fejlesztési vezetője.

További bővebb információ hamarosan elérhető: www.ecover.com

Kosár

Hírlevél