Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

A hagyományos (nem öko) mosópor összetétele


Mindenki használja, – jobb esetben már csak – használta, mégis valószínűleg 10 háziasszonyból 10 nem tudja, mit tartalmaz a hagyományos típusú mosópor. A szintetikus mosópor mosopor600_2összetétele:
– vázanyagok
– tenzidek
– fehérítőszerek
– enzimek
– segédanyagok.

No de melyik micsoda?

Mi a vázanyag?

Vázanyag többek között, ami megakadályozza a mosópor csomósodását, összetapadását. Vázanyagnak köszönhető a vízlágyítás, a lúgosság megőrzése is. (A vízlágyítás a felületaktív anyagok működését segíti.) A vízlágyításra leginkább használt polifoszfát azonban káros hatást gyakorol a keletkező szennyvízen keresztül az élővizekre, mert algásodást okoz, s ez a halak tömeges pusztulásához vezethet.

Tenzidek és a mosás

A tenzidek felületaktív anyagok, amelyek a víz felületi feszültségét csökkentik, így növelik az oldalt nedvesítő képességét, a mosás hatását.

Fehérítőszer

A mosóporokban alkalmazott oxidatív fehérítő leggyakrabban a nátrium-perborát, amely azonban 60 fok alatt szinte hatástalan. Ez a típusú fehérítő nemcsak a makacs foltokkal száll szembe, fertőtlenítő hatással is bír. A másik típusú alkalmazott fehérítő az optikai fehérítő, mely szerves vegyület, ám csak látszólag tisztít, valójában kék fényt bocsát ki a ruhaneműn megtapadva. A ruha fehérebbnek látszik, de nem tisztább, ugyanakkor a textílián megtapadva ez a szerves vegyület okolható számos esetben a bőrallergiás reakciókért.

Enzimek is segítenek

A mosószerekben található (fehérje-, zsír, keményítőbontó) enzimek feladata, hogy bizonyos szennyeződéseket könnyen oldható, kisebb molekulákra bontsanak.

Segédanyagok a mosószerben

Megdöbbentő, de a mosószernek körülbelül 30%-a segédanyag. Ezek a következő feladatokat látják el rendszerint: a szennylebegtetés segítése, a túlzott habképződés megakadályozása, illatosítás.

A környezetbarát mosószerek legfőbb ismérve, hogy nem tartalmaznak foszfátot, ami a leginkább károsítja a természetet (élővizeinket.) Az Ecover  – mosópora és folyékony mosószerei gyártása során – csak természetes összetevőkkel dolgozik (mellőzi a kőolaj származékokat, az optikai fehérítőt, perborátot, mesterséges illatanyagokat, génmódosított anyagokat), így termékei környezetkímélők és az egészségre sem ártalmasak.

Forrás: http://tudatosvasarlo.hu és http://www.vilaglex.hu

Kosár

Hírlevél