Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Harc a penész ellen


Sajnos a legtisztább háztartásban is felütheti a fejét a penész, ami amellett, hogy cseppet sem esztétikus látvány, rendkívül veszélyes is – hosszú távon többek között allergiát, asztmát, bőrgyulladást, tüdő aspergillosist (gombás fertőzést), hörghurutot, hallójárat megbetegedést is okozhat.

A falon található penész leggyakoribb oka a magas páratartalom, ennek csökkentése gyakori szellőztetéssel érhető el. De az állandóan optimális páratartalom fenntartása persze egyáltalán nem egyszerű. A téli és őszi időszakban például sokkal ritkábban és kevesebb ideig szellőztetünk, így a penészgomba ilyenkor telepszik meg leggyakrabban a falakon.

peneszmentes_furdoszobaA fürdőszobában a nedves hajlatokban – pl. a kád tömítésénél, fugánál, peremeknél, sarokban stb. – is gyakori vendég a penész. Csakúgy, mint a mosógép belsejében, vagy olyan helyiségben, falon ahol a ruha szárad (vagyis nagyon megnő a páratartalom).

Környezetbarát tisztítószer a penész ellen: szódabikarbóna, ecet, citromlé, teafaolaj

A legtöbb háztartásban fellelhető ecet (lehetőleg 20%-os) és szódabikarbóna kiváló eszköz lehet a vegyszermentes, penész elleni harchoz. Az ecetet 50-50%-os arányban használd vizes oldat formájában, ha szerényebb penész folttal találod szemben magad. Töröld át (ha kell súrold) egy ronggyal, szivaccsal. Amennyiben nagyobb, makacsabb penész teleppel kell leszámolnod, akkor töményen vesd be a 20%-os ecetet. (Ha nem szeretsz vagy nincs időd pepecselni, akkor válassz olyan gyári tisztítószert, ami nem tartalmaz vegyszert. Az Ecover fürdőszobai tisztítószereinek, vízkőoldóinak például citromsav a hatóanyaga.)

A szódabikarbónát súrolószerként úgy használd a penész ellen, hogy egy kis víz hozzáadásával készíts a szódabikarbónából egy még kezelhető állagú folyékony súrolószert, és azzal dörzsöld le a penészt a fürdőszoba adott felületéről.

A zuhanyfüggönyt úgy varázsolhatod penészmentessé, ha úgy rakod be egy alacsony hőfokú mosásra a mosógépbe, hogy mosószerként 100 ml szódabikarbónát, öblítőként pedig 100 ml ecetet használsz.

Ha a ruhán találsz penészt, akkor itasd át a foltot sózott citromlével, engedd megszáradni, majd ismételd a műveletet addig, amíg a penész el nem tűnik.

A fürdőszobában nagyszerűen bevethető a teafaolaj is, amelynek jól ismert gombaölő tulajdonsága. Hátránya egyedül abban rejlik, hogy a belőle készült oldatnak (1 ek olaj, 2 dl víz) jó pár napra van szüksége a hatás kifejtéséhez. (Miután megölte a gombát, egyszerűen le kell törölni.)

A falakon található penész ellen kapható gomba elleni falfesték, amely azonban csak ideiglenes megoldást jelent (2 év múlva visszajön a gomba), amennyiben továbbra is túlzottan páradús marad a levegő otthonunkban.

A páratartalom a szellőztetésen túl sóval is csökkenthető: tegyünk egy tálba minél több sót, ha megszívta magát párával, akkor tegyünk ki újabb (száraz) adagot. (És szárítsuk ki a nedveset, ami így újrafelhasználható.) Már kaphatók egyébként kiváló elektromos páramentesítő készülékek is, amelyek mérik és szabályozzák a páratartalmat a házban. Lecsökkentik a páraszintet az ideális szintre, így megakadályozzák a penészspórák szaporodását, illetve a dohszagot is megszüntetik és megakadályozzák.

Penészmegelőzési tippek

Amire könnyű odafigyelni:

  • A főzés során keletkezett gőzt mihamarabb likvidáld páraelszívóval vagy szellőztetéssel.
  • Mosás után ne hajtsd le a mosógép tetejét, illetve ha nem jól szellőző helyiségben található, akkor nyisd ki az ajtót, hogy ki tudjon száradni.
  • Zuhanyzás, fürdés után a fürdőszobaajtót hagyd nyitva!
  • Hasonlóképpen biztosítsd a szellőzést abban a helyiségben is, ahol a ruha szárad.

Kosár

Hírlevél