Kézfertőtlenítők, fertőtlenítők: használjuk vagy ne?

Azt senki sem vitatja, hogy a kórházak falai között szükséges a kézfertőtlenítők használata, különösen a kórházi dolgozók részéről, hiszen a hely és a körülmények indokolják az extra higiéniai védekezést. A “tiszta kéz politika” betegbiztonság szempontjából létkérdés, életeket is menthet. De mi a helyzet az otthonunkkal? Szükséges-e a kézfertőtlenítés, fertőtlenítés?

kezmosas A reklámokból lavinaszerűen ömlik a túlzott higiéniai cselekvésre ösztönzés: szabaduljunk meg minden baktériumtól, vírustól, gombától az xy törlőkendővel, vagy z fertőtlenítőszerrel! Intsünk pá-pát a baciknak a spéci szappannal, s ezáltal megvédhetjük mindentől családunkat, önmagunkat, és ezzel együtt még jobb, gondoskodóbb háziasszonyok leszünk.

Valódi védelemről van szó vagy csak egy higiéniai pánikról, amivel sokkal többet ártunk, mint használunk?

A kézfertőtlenítőknek három típusát különböztetjük meg: a gél alapú, gyógyszertárban, drogériákban és egyéb boltokban is kapható kézfertőtlenítőket, a kézfertőtlenítő szilárd és folyékony szappanokat, illetve egyéb fertőtlenítő termékeket.

Az alkoholos kézfertőtlenítőkről

A flakonos kézfertőtlenítők hatóanyaga rendszerint az alkohol. Ezek a termékek azért roppant hasznosak, mert víz nélkül is használhatók, így bárhol, bármikor elvégezhető a kéz fertőtlenítése. (Vannak olyan helyzetek, amikor erre valóban szükség is van.)  Az alkoholos kézfertőtlenítő megöli a kezünkön található legtöbb kórokozót: a legtöbb baktérium törzset, gombát és számos vírus törzset is.

A járványos időszakban, és a potencionálisan legveszélyesebb helyeken (busz, orvosi rendelő stb.) való tartózkodás után hasznos lehet a használatuk, ha nem tudunk kezet mosni hagyományos módon. Az alkohol elpusztítja a vírusos gastroenteritis (vírus okozta gyomor-bél rendszeri fertőzés) vírusát és az influenza vírusát is. Fontos azonban, hogy nem véd a lipidburokkal nem rendelkező norovírussal szemben, ami szintén hányás-hasmenéssel járó betegséget okoz. Sőt! Egy egészségügyi intézményekben végzett, amerikai felmérés szerint ott, ahol hagyományos szappanos kézmosás helyett alkoholos kézfertőtlenítőt használtak, hatszor gyakoribb vendég volt a norovírusos fertőzés.

Az alkoholos kézfertőtlenítők komoly egészségügyi kockázatot nem rejtenek, igaz, szárítják a kéz bőrét, s növelik a dermatitis kialakulásának esélyét. (De számos szappan is hasonló hatást fejt ki.)

A szappan már más tészta

A fertőtlenítő, antibakteriális szappanok rendszerint triklozánt vagy kvaterner ammónium- vegyületet tartalmaznak. Főleg a triklozán kapcsán röppentek fel aggasztó hírek. A triklozán egyes kísérletek szerint többek között immunzavarokat, allergiát, szénanáthát, hormonszabályozás-módosulást és antibiotikum-rezisztenciát okozhat. Minden kétséget kizáró bizonyíték azonban eddig nincs a toxikus és veszélyes voltára.

Egyéb fertőtlenítések

Most már találkozhatunk az áruházak polcain speciális antibakteriális használati eszközökkel, pl. antibakteriális műanyag vágódeszkával. Ami azonban azért veszélyes, mert a gyenge baktériumok elpusztításával nagyobb teret adunk az erősebb mikroorganizmusok elszaporodásának, amelyek azonban az antibiotikumokra rezisztensek.

Egészség vagy pánik, ártunk vagy használunk

A fertőtlenítési mizéria egyik része a gyermek, bébi játékok fertőtlenítése is. Ha egyszerűen végiggondoljuk, hogy a baba rátenyerel, érintkezik sok-sok olyan felülettel, ami nem volt fertőtlenítve (utcán, állatokkal, padlóval stb.), akkor már ebből a szemszögből is értelmét veszti a játékok megrögzött fertőtlenítése. De abból a szempontból is indokolatlannak minősíthető, ami a környezetünk, otthonunk, testünk általában vett fertőtlenítésének szükségességét megkérdőjelezi.

HASO cit 0.25L lg

A mikrobiológusok és egyéb kompetens szakértők szerint ugyanis normál körülmények között a természetes kórokozó-egyensúlyba való durva beavatkozás kevesebb haszonnal, mint előnnyel jár. Elégségesnek és hasznosabbnak tartják a normál higiéniai íratlan szabályok (egyszerű szappanos kézmosás, nem köhögünk egymásra, nem járunk betegen közösségbe, rendszeresen és sűrűn takarítunk stb.) betartását.

Törekedjünk a természetes megoldásokra. Használjunk természetes összetevőket tartalmazó, bőrkímélő folyékony szappant, egészségbarát (és nem mellesleg öko) mosó- és tisztítószereket. Egy szó, mint száz: az otthonunkban vajmi kevés helye van a fertőtlenítésnek.

Nem élhetünk kórokozómentes világban, nem tudjuk az egész világot sterilizálni. Elég ha egészségesen tisztán tartjuk a környezetünket.

Forrás: ScienceAlert; Origo, Wikipédia, Informed