Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Madarak és fák napja


A Madarak és fák napját minden év május 10-én ünneplik. Célja, hogy rendezvények, programok által ráirányítsa a figyelmet a természetvédelemre. Több mint 100 éves kezdeményezésről és hagyományról van szó egyébként.1902-ben kötöttek egy párizsi egyezményt a hasznos madarak védelme érdekében, amely után Chernel István ornitológus még 1902-ben meg is szervezte az első Madarak és fák napját.

Állítólag a neves nap az amerikai Madarak napja (Birds day) és Fák napja (Arbor day) alapján jött létre. Eredetének köszönhetően sajnos a II. világháború és a szocializmus évei alatt mostoha ünnepnek számított.

Mi a Madarak és fák napja előtt néhány idézettel szeretnénk tisztelegni:

“A vándorló madár elindul valahonnan, és elindul valahová. Az ősi ösztönök pókhálója abban a pillanatban összeköti az életnek, a földnek, a szívnek és gyomornak ezt a két helyét, s erről letérni éppen úgy nem lehet, mint a vonatnak a sínekről. Elpusztulhat az egész csapat, elpusztulhat minden gólya az utolsóig, de az utolsó, a legutolsó ugyanezt az utat keresi meg, mint ahogy egyik szobából a másikba átmenni csak az ajtón lehet.”
(Fekete István)

„Zöld levelekből, lágy mohából,
puha füvekből fészket raktam,
kibéleltem könnyű szelekkel,
körülvettem kéklő magassal”
(Pilinszky János)

“A madár nem azért dalol, mert valami mondanivalója van. Azért dalol, mert dala van.”
(Anthony de Mello)

Kis lile - védett madár faj„Megesik velem, hogy úgy látom: a legszebb és legcsodálatosabb minden létező közül mégiscsak az a szép madár, amely fönt lebeg szabadon a magasban. Máskor meg nincs elbűvölőbb a fehér pillangónál, szárnyán piros szemekkel vagy a felhők között áttörő esti napsugárnál, amikor csillog, de a fény nem vakít, és az egész világ boldognak és ártatlannak látszik.”
(Hermann Hesse)

“Fák között, hogy lépek jeges szél bolyong, fehér hó a lábam alatt keményen ropog. Foga van a télnek minden hófehér, nem hallom a madarak vidám énekét. Faodvába bújva várják a tavaszt, mikor egy szép trillával majd magasztalják azt. Lelkemben béke, csöndben ballagok, nem hallok mást csak néma visszhangot.”
(Gyulasi Györgyi)

“Az ősz a kedvenc évszakom. Szeretem, amikor a levelek vörösbe és narancsba fordulnak. Gyönyörű látványt nyújtanak a holdfényben, és elképesztő változáson esnek át. A tavaszi és a nyári zöldellés csak árnyéka a fák igazi valójának, ez a buja színvilág igazi csoda, és minden áldott évben bekövetkezik, amikor az éjszakák egyre hidegebbek lesznek. Mintha ezekkel a tüzes színekkel kárpótolnák, hogy eltűnik a meleg.”
(J. R. Ward)

“Az ég legyen tivéletek,
Üllői-úti fák.
Borítsa lombos fejetek
szagos, virágos fergeteg
ezer fehér virág.
Ti adtatok kedvet, tusát,
ti voltatok az ifjúság,
Üllői-úti fák.”
(Kosztolányi Dezső)

Mátra

“Haladj bátran, egyre mélyebben az erdők közé. A fák alatt, itt-ott még láthatod a harmatot, ahogy megcsillan a fűszálak hegyén. Jusson eszedbe, hogy angyalok könnye az. Angyaloké, akik sokat sírnak még ma is, mert annyi sok embernek marad zárva a szíve a szép előtt. De miattad nem sírnak már. Mosolyognak, amikor jönni látnak.”(Wass Albert)

Képek forrása: Wikipédia

Kosár

Hírlevél