Mitől bio a bio?

Bio élelmiszerEgy élelmiszer csak akkor minősíthető bionak, ha bizonyos kritériumoknak megfelel. Mik ezek? Ha növényi eredetű élelmiszerről van szó: a növény termesztése során nem érheti szennyvíz, műtrágya, szintetikus növényvédőszer, illetve a feldolgozás során nem adható hozzá mesterséges adalékanyag. A hús akkor minősíthető bionak, ha az állat biotakarmányt kapott, és a tenyésztő nem alkalmaz antibiotikumot, csak ha nagyon muszáj.

Az elmúlt évtizedekben számos kutatás vette górcső alá a hagyományos körülmények között készült élelmiszereket, illetve a bioélelmiszereket. A washingtoni Organic Center non-profit kutatóintézet tudósai összegezték az eddigi eredményeket, és arra a megállapításra jutottak, hogy összességében 25%-kal magasabb táplálkozási értékkel bírnak a bioélelmiszerek a hagyományoshoz képest.

Érdekességek:
- Azok a várandós nők, akik növényvédőszer-maradványokat tartalmazó élelmiszert fogyasztanak, nagyobb eséllyel szenvednek terhességi cukorbetegségben, és a kisbabáik is nagyobb eséllyel szenvednek majd idegrendszeri zavarokban.
- A bio (organikus) tejet fogyasztó gyerekek között kevesebb az ekcémás.
- A bio élelmiszert fogyasztó kismamák anyatejében 50%-kal magasabb a hasznos linolsav (telítetlen zsírsav) szint.
-  A biogyümölcs és biozöldség 50%-kal több antioxidánst tartalmaz.
- A biotej 90%-kal több antioxidáns tartalmaz.

Élelmiszeradalék – mit szabad és mit nem bio fronton? 

Értelemszerűen nálunk az Európai Unió szabályozásai érvényesek. Az EU Öko-rendelete abszolút tiltja bioélelmiszerek esetében az ízfokozók, édesítőszerek, stabilizátorok, színezékek használatát. Egyes adalékanyagok azonban használhatók, de csak abban az esetben, ha az adott anyag nélkül nem állítható elő vagy nem tartósítható.

Az érdekes az, hogy az úgynevezett Ökológiai Gazdálkodók Szervezete az EU-nál szigorúbb elveket vall – vannak olyan élelmiszeradalék-anyagok, amelyeket annak ellenére sem támogat, hogy azokat az EU engedélyezi.

Adalékanyagok, amelyek az Öko Gazdálkodók Szervezete és az EU szerint is használható:
E170 Kálcium-karbonát
E270 Tejsav
E290 Szén-dioxid
E296 Almasav
E300 Aszkorbinsav
E322 Lecitin
E330 Citromsav
E333 Kalcium-citrátok
E334 Borkősav
E335 Nátrium-tartarátok
E336 Kálium-tartarátok
E406 Agar-agar
E410 Szentjánoskenyérmag-liszt
E412 Guármagliszt
E440 i) Pektin
E500 Nátrium-karbonátok
E501 Kálium-karbonátok
E503 Ammónium-karbonátok
E504 Magnézium-karbonátok
E524 Nátrium-hidroxid
E941 Nitrogén
E948 Oxigén

Adalékanyagok, amelyeket az EU engedélyez, de az Öko Gazdálkodók Szervezete nem:
E306 Tokoferoltartalmú természetes kivonatok
E341 i) Monokálcium-foszfát
E400 Alginsav
E401 Nátrium-alginát
E402 Kálium-alginát
E407 Karragén
E413 Tragantmézga
E414 Gumiarábikum
E415 Xantán
E416 Karayagumi
E422 Glicerin
E516 Kalcium-szulfát
E551 Szilícium-dioxid
E938 Argon

Forrás: Tudatosvásárló