Mosási jelek: melyik szimbólum mit jelent a ruha címkéjén?

Ruhacímke - mosási jelekNyilván Te is arra vágysz, hogy a frissen vásárolt vagy kapott ruha minél tovább szép maradjon, és a mérete se változzon. Valószínűleg ismerős az érzés: állsz a mosógép előtt, kezedben a ruhával, tanácstalanul nézegeted a ruhába varrt címkét. Vannak jelek, amelyek egyértelműek, de sajnos olyanok is akadnak, amely olyan rejtélyesek, mint egy hieroglif írás.

Összeszedtük a mosási, tisztítási útmutatások szimbólumait és jelentésüket. Az egységesen használt piktogramrendszert egyébként hivatalosan textil-KRESZ-nek nevezik.

Mosási jelek – ruhakezelési útmutatón:

kézi mosásKézzel mosd a ruhát, és maximum 40 fokon! Lehetőleg ne dörzsöld túlzottan, és mellőzd az intenzív csavargatást. Vannak olyan mosógépek, amelyeken van ilyen program.

titsztitobanmosasNe tisztítsd otthoni körülmények között. A ruha speciális tisztítást igényel. Vidd tisztítóba.

Speciális nedves tisztítást igényelRuhatisztítóban tisztítható speciális nedves tisztítással, profi szakember által.

Nedves tisztítást, kíméletesenRuhatisztítóban tisztítható, speciálisan, nedves tisztítószerrel, kímélő programmal.

Nedves tiszítás, nagyon kímélő programon Speciális módszerrel, nedves tisztítószerrel, nagyon kímélő megoldással tisztítható, profi körülmények között és szakember által.

max40fokMaximum 40 fokon mosható a ruha. Mosható mosógépben, különleges bánásmódot nem igényel. A mosóteknőben található szám minden alkalommal a maximum vízhőfokra utal.

max40fok_kimeletesAz előző jelhez képest annyi a plusz intelem, hogy nemcsak a max. hőfok van előirányozva, hanem a kíméletes tisztítás is. Erre utal a teknő alatti 1 darab vízszintes vonal.

max_40fok_necsavarjaMaximum ajánlott hőfok 40. Továbbá kíméletes bánásmódot igényel és tilos csavarni! (A csavarástól óv a teknő alatti 2 darab vízszintes vonal.)

Bárhogy mosható gépbenMosógépben mosható, nem igényel különleges bánásmódot és óvintézkedéseket.

 

Szárítással kapcsolatos jelek:

csak_fekve_szarithatoCsak fekve szárítható a ruha. Ne csipeszeld ki, ne szárítsd géppel!

csak rövid centrifugálás ajánlottCsak rövid centrifugálás ajánlott! Szárítógépben nem szárítható, ruhaszárítón, kötélen azonban igen.

mosas7Centrifugálható, de géppel nem szárítható! Szárítsd ruhaszárítón, kötélen!

Szárítás alacsony hőfokonSzárítógépben szárítható, de csak alacsony hőfokon, kímélő fokozaton! (A körben található pont jelenti a szárítási fokozatot.)

mosas6Szárítógépben szárítható, normál fokozaton. (Normál szárítási fokozatra utal a körben található 2 darab pont.)

Szárítható szárítógépbenSzárítógépben szárítható, speciális bánásmódot nem igényel.

Szárítás árnyékbanCsak árnyékban szárítható a ruha!

 

Vasalással kapcsolatos ruhakezelési útmutató jelek:

tilosvasalniTilos vasalni a ruhát!

Vasalás 110 fokonA ruha vasalható, de csak max. 110 fokon! (A pontok száma utal a vasalási hőfokra – minél kevesebb, annál alacsonyabb fokozatot állíts be a vasalón!)

Vasalható 150 fokonVasalható a ruha, de csak max. 150 fokon!

Max. 200 fokon vasalhatóVasalható a ruha, a maximum hőfok: 200 fok!

 

Vegytisztítással kapcsolatos mosási jelek a címkén:

Vegyileg nem tisztíthatóA ruha vegyileg nem tisztítható!

tetraklór-etilénnel tisztíthatóA “P” jelzi, hogy a ruha tisztítható tetraklór-etilénnel, és mindennel, amivel a “F” jelnél is. (Ld. alább)

Perkloridetilénnel tisztítható korlátozássalA “P” betű alatti aláhúzás korlátozásra utal. Ami jelenthet mérsékelt mechanikai terhelhetőséget, mérsékelt hőmérsékletet vagy hozzáadott nedvességet. Tisztítható tetraklór-etilénnel, és mindennel, amivel a “F” mosási jelnél is. (Ld. alább)

szénhidrogén oldószerrel tisztítható Az “F” betű arra utal, hogy a ruhanemű tisztítható szénhidrogén oldószerrel tisztítható. (Bőr anyagnál gyakori.)

szénhidrogén oldószerrel tisztítható Szénhidrogén oldószerrel tisztítható ugyan, de bizonyos óvintézkedések mellett – mérsékelt mechanikai terhelhetőséggel, vagy kevesebb nedvességgel, vagy alacsonyabb hőmérsékleten. (Bőr anyagnál fordul elő általában.)

Bármilyen szerrel tisztíthatóBármilyen szerrel tisztítható a ruha, bármilyen organikus oldószerrel.

Klórozni nem szabadA klóros fehérítést mellőzd, mert azt nem szereti a ruha!

Fehéríthető, de nem klórralA ruha fehéríthető, de nem klórral!

Bírja a klórt a ruhaHasználhatsz fehérítésre klórt, mert bírja a ruha. (Bár – mint tudjuk – a klór nem egészséges, így – ha bírja is a ruha – lehetőleg ne használd!)

Ruha fehérítési tipp: minden típusú textíliánál használható – hisz klórmentes -, és optikai (allergizáló) fehérítőt sem tartalmaz, csak természetes összetevőket az Ecover ruha fehérítője.

Ha nem akarsz otthon tartani külön kézi mosószert és gépi mosószert: az Ecover öko, antiallergén folyékony mosószere sokoldalú – mindkét esetben használható (ráadásul alacsony hőfokon is hatékony).