Mosási tippek, csakis természetes, öko módon

Ahhoz, hogy minél inkább energiatakarékosan és egyszerre hatékonyan mossunk, érdemes megfogadni néhány jól bevált tanácsot. Tippek a mosás előtti előkészületektől (folttisztítás, mosási hőfok stb.) a teregetésig.

vörösborfolt_vagottFolttisztítás

Ha makacsabb folttal van dolgod, kezeld a foltot gépi mosás előtt valamilyen folttisztítóval, hogy biztosra menj. De a foltkezelés előtt ne felejtsd el benedvesíteni az anyagot! Ha nincs kedved bíbelődni az otthoni fortélyokkal, eszközökkel, akkor használj kész öko folttisztítót, ami jóval praktikusabb, gyorsabb, mint más. Ha jobban ráérsz pepecselni, házi megoldást is választhatsz. (Lentebb találsz egy listát*, milyen foltra, mi alkalmazható.)

Sokan a véres, vagy tojásos ruhával rohannak meleg vízbe áztatni és kimosni a ruhát, miközben a fehérje tartalmú foltoknak nem használ a meleg víz, sőt. (Még kevésbé jön ki.) Mossuk ki azonnal, de folttisztítóval és hideg vízzel.

Rágógumival a legkönnyebben úgy számolhatsz le, hogy beteszed a fagyóba, miután megfagyott, lekaparható a ruháról. A maradék foltot alkohollal tudod kidörzsölni a ruhából.

Mosás – csak hatékonyan!

Sose tömd meg túlzottan a mosógépet, mert kell a hely, hogy kellő hatékonysággal tudja forgatni, mozgatni a ruhákat. (Ellenkező esetben gyűröttebb lesz a ruha és kisebb lesz a mosási hatékonyság.) Rakd az öklödet a mosógép dobjának lezáró része és a ruhák közé, ha odafér, akkor megfelelő mennyiség van bent, ha nem, akkor szedj még ki ruhát.

A ruhákkal lehetőleg úgy töltsd meg a mosógépet, hogy kis és nagy ruhadarabokat is teszel bele, hogy jobb legyen a súlyeloszlás. (Nem fog ugrabugrálni a mosógép.)

Tépőzáras baba-, gyermekruháknál illeszd össze a tépőzárat, így nem szedi össze a tépőzár a szöszöket. De használhatsz hozzájuk mosóhálót is. A mosóháló jól jön a gyönggyel, flitterrel, és egyéb kiálló kiegészítőkkel ellátott ruháknál is. (A melltartót és a mei tait is érdemes ezzel mosni.)

Lehetőleg 30, 40 fokon moss, mert 60 foknál már háromszor annyi áramot vesz fel a mosógép, mint 30 vagy 40 fokon. Ha jó mosószerrel mosol, akkor ezen a hőfokon is eléred a kívánt tisztaságot.

A mosószerből annyit tegyél, amennyire szennyezettnek ítéled meg a mosandó ruhákat. (A mosószeren jobb esetben – az Ecovernél igen – található egy útmutató ehhez.) Ne rutinszerűen löttyints, önts bele az adagolóba a mosószerből. Ezzel rengeteget spórolhatsz. Ha nagyon olcsó, és vacak mosószert használ az ember, könnyen abba a hibába esik, hogy rengeteg mosószert adagol, hisz úgy hiszi, csak így megy ki a kosz. Persze így az olcsó hamar elfogy. A sok esetben drágábbnak tűnő, de takarékosabb kivitelű (koncentrált, minőségi) mosószerekből kevesebb is elég. Így végeredményben az olcsóbb nem olcsóbb és a drága nem drágább.

Kímélheted a nadrágokat és egyéb ruhadarabokat (a bolyhosodástól és a fakulástól is), ha kifordítva mosod őket.

Ecover TV still 4_0Ha vége a mosásnak…

Hogy az illatból ne állott büdös legyen, és a ruhák se gyűrődjenek össze, ahogy lejár a program, minél hamarabb (lehetőleg azonnal) szedd ki a mosógépből a ruhákat és terítsd ki. Kicsit érdemes megrázogatni is (hogy kirúgják magukat a ruhák), mielőtt kiteríted. A teregetőre kerüléskor simítsd el, húzogasd ki óvatosan a gyűrődéseket. Száradás és a teregetőről való leszedés után azonnal hajtsd össze.

Ha minden menetrend szerint zajlik, a ruhák jelentős részét nem is kell vasalni. (Ezzel energiát takarítasz meg magadnak és nem használsz feleslegesen elektromos áramot.) A szekrénybe hajtogatott ruhák egymásra rakva még tovább simulnak maguktól is. (Az öblítő sokat segít nyilván ebben a folyamatban.)

*Mire mi jó – avagy kis folttisztítási kisokos:
(A legtöbb esetben egy jó nedvszívóképességű anyagot (amit nem sajnálunk) kell alá tenni a foltos ruhának, ami az oldószeres foltot átveszi.)

 • fű folt: aludttejet dörzsölj az anyagba, majd mosd ki vagy sima tejjel áztasd be éjszakára, másnap pedig simán mosd ki – figyelem, ez világos ruháknál alkalmazható!
 • vörös bor folt: szénsavas ásványvíz (rátöltöd, felitatod, megint rátöltöd, felitatod, egészen addig, amíg el nem halványodik a folt, majd mosd ki a ruhát), fehér bor (öntsd le, majd itasd fel szivaccsal), mosogatószer+víz+ecet, szódabikarbóna (be kell szórni, 1 órát rajta hagyni, majd leporolni), asztali só (szórd be, hagyd rajta pár percig, majd hideg vízzel mosd ki), ecet (önts rá tömény ecetet, majd mosd ki), forralt, forró tej (öntsd rá, majd mosd ki)
 • kakaó folt: meleg vízben a lehető leghamarabb tisztítsuk, glicerin is segít.
 • kávé folt: dörzsölj a foltba egy kis sört, hagyd megszáradni, ezt ismételd meg párszor, majd mosd ki a sört normál gépi mosással.
 • rozsdadafolt: tégy citromlevet és sót a foltra, hagyd hatni, majd mosd ki.
 • gyümölcslé folt: meleg vízzel sima mosószerrel, a folt megszáradása előtt kijön, ha már száradt, akkor citromlével, ecettel is próbálkozzunk. (Figyelem, ez elsősorban világos ruhánál alkalmazható.) Borotvakrém is jó lehet: dörzsölj bele borotvakrémet az átnedvesített foltba, majd dörzsöld át, végül mosd ki.
 • zsír folt: a száraz anyagra vigyél fel tömény sampont, hagyd rajta egy kicsit, majd mosd ki géppel. Másik trükk a krétához kapcsolódik: sima táblakrétával krétázd össze a zsír foltot, várj, míg felszívja a por a zsírt, porold le, majd mosd ki.
 • izzadság folt: citromlé (0,5dl citromlé+0,5dl víz – ezzel dörzsöld be a foltot), citromsav, só (1 evőkanál+1 bögre forró víz – ezzel átmosni a foltot), ecet, szódabikarbóna (1 ek+0,5 dl víz)
 • golyóstoll folt: világos ruhán – citromsav, citromlé, 70%-os alkohol
 • viaszfolt eltávolítás: tegyük az anyagot nedvszívó papírok közé, majd vasalóval nyomjuk át, hogy a papírra folyjon át a viasz, majd ismételjük meg tiszta papír lapok között a vasalást.
 • megsárgult fehér ruha fehérítése: készíts szódabikarbónás oldatot (4l vízhez keverj kb. 18-20 dkg szódabikarbónát), hagyd ázni pár óráig, majd mosd ki.