Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Öblítő: mit kell tudni róla?


A háziasszonyok nagyobb százaléka használ öblítőt, ám van egy olyan tábor is, aki nem tartja szükségesnek. Lássuk, mire jó az öblítő. Milyen öblítő típusok vannak? Mire figyeljünk öblítő választáskor?

A legtöbben megszokásból, otthonról tanult szokások alapján használnak vagy nem használnak öblítőt. Ahhoz, hogy objektív döntést hozhass öblítő fronton, nem árt ismerni az öblítő funkcióját és típusait, az egyes összetevők veszélyeit.

Mire jó az öblítő?

Az öblítő funkciói:

 • megakadályozza a ruha statikusságát,
 • lágyítja az anyagot,
 • megkönnyíti a ruha vasalását,
 • (egyes termékek) gyorsítják a száradást,
 • (vannak amelyek) csökkentik a gyűrődést,
 • (vannak, amelyek) a foltokkal szemben ellenállóbbá teszik a ruhát,
 • (s a legtöbb termék) kellemes illattal látja el a ruhát.

A textilöblítő felületaktív hatóanyaga az öblítés során bevonja a textilszálakat, értelemszerűen ez rajta marad a ruhán száradás után is. A ruhával hosszú ideig érintkezik a bőr, és hosszú ideig lélegzi be a ruha viselője az illatanyagot is. Ezért fontos, hogy milyen öblítőt választasz. A vegyszeres öblítők, a mesterséges illatanyagok allergiás reakciót válthatnak ki az arra hajlamos embereknél és az érzékeny bőrű babáknál, gyermekeknél.

Öblítő típusok, öblítő alternatívák

 1. A leginkább ismert öblítő típus, a kész (boltban vásárolható), folyékony öblítő, amelyet a mosógép adagolójába kell helyezni, és a gép az utolsó öblítésnél a ruhához adja vízzel hígított formában. A kész öblítők között vannak vegyszeres és öko, bio megoldások.
 2. Vannak olyan mosópor vagy mosószer gyártók, akik termékeikbe beépítik az öblítőt is, tehát mosószer és egyben öblítő komplex formulát árulnak. Elmondásuk szerint ez költséghatékony és egyszerűbb is.
 3. Léteznek úgynevezett szárítógép lapok, amelyek gondoskodnak a statikusság elleni védelemről és a kellemes illatról.
 4. Sajnos a szárítógépben a magas hőhatás miatt a mosás során kapott öblítő illat – huss – elillan. Ezért sokan a szárítógéphez szárítógép illatpatront vagy illatkendőt használnak.
 5. A mosóparfüm egy természetes módja az illatosításnak. Kb. 10-20 cseppet szokás alkalmazni belőle mosásonként.  (A mosóparfüm jobb, mint az illóolaj erre a célra, mert jobban keveredik a vízzel.) De használják szárítógépbe is, mégpedig úgy, hogy egy ruhadarabra cseppentenek a kívánt intenzitásnak megfelelően, és beteszik a szárításhoz.
 6. Az ecet az egyik leggyakrabban használt öblítő helyettesítő. Segít megőrizni a ruha színét, lágyítja a ruhát.

Milyen öblítőt ne használjunk?

Sokan ugyanazt az öblítőt tesszük a gépbe, amit az édesanyánk is használt, mert megszoktuk az illatát a ruhákon, és az otthon érzését kelti. Aztán jön egy érzés, hogy meguntuk az illatot, új, saját úton szeretnénk járni. Szétnézünk az (web)áruházakban, hogy milyen termékek vannak. Sajnos legtöbben csak az illat alapján döntenek. Az összetevőket, a minőséget, környezetbarát vagy egészségbarát tulajdonságot nem tartják szem előtt.

Mi ne legyen az öblítőben?

 • vegyszer
 • anionos felületaktív anyag
 • mesterséges illatanyag
Ecover öblítő - nap illat, és virág illat

Az ECOVER öblítők természetes alapanyagokból, természetes illatanyaggal készülnek

A fentiek helyett természetes (növényi vagy ásványi) alapanyagokból készüljön (értendő ez az illatanyagra is), ez jó az egész család egészségének, mert kisebb az allergiás reakciók kockázata, és a környezetet is kíméli.

A kationos felületaktív anyagnak az is a hátránya, hogy rontja a nedvszívó képességet. Így pelenkák, törülközők, pamut fehérneműk, konyharuhák öblítésénél mindenképp kerüljük el a használatukat.

Milyen a jó öblítő?

Ha szereted az illatos ruhát, akkor olyan öblítőt válassz, ami természetes illatanyaggal dolgozik. A megfelelő természetes anyagokból és illatanyagból készült környezetbarát öblítő használata ugyanolyan hatékonyságot biztosít, mint az agyonreklámozott “nagy” (nem öko) márkák, és ugyanolyan kényelmesen lehet használni őket.

Ha nincs módod az egyszerűbb, minőségibb megoldást (kész öko vagy bio öblítőt) választani, akkor használhatsz 20%-os ecetet is, 1:2 (ecet:víz) arányban hígítva az öblítő adagolójába öntve. Az illat végett tehetsz mosóparfümöt is az ecethez, amely szintén természetes anyag.

Ha nem szempont az illat, akkor lehet használni teljes mértékben illatmentes, természetes összetevőkből készült öblítőket, amelyek minden antiallergén összetevőtől mentesek. Hasznuk, hogy antisztatizálják a ruhát, puhábbá teszik, szükségtelenné teszik a vasalást, vagy megkönnyítik azt.

Ha pici babád, kisebb gyermeked van, vagy olyan családtagod, akinek érzékenyebb, allergiás reakcióra hajlamos a bőre, akkor célszerűbb illatanyagmentes öblítést választani. És ügyelni kell arra is, hogy az öblítő – csakúgy, mint a mosószer – ne tartalmazzon lehetőség szerint allergén összetevőket, optikai fehérítőt, vegyszert sem.

(Az ECOVER-nek egyébként van direkt ZERO termékcsaládja, amelyben van ZERO öblítő is, azaz olyan öblítő, amely nem tartalmaz semmilyen allergén összetevőt, illatanyagot.)

ECOVER ZERO antiallergén öblítő
ZERO, azaz nem tartalmaz semmilyen allergént

Kosár

Hírlevél