Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Öko WC-tisztítási tippek


A WC esetében nagyjából ugyanazok az irányelvek érvényesek, mint a lakás egyéb területeinél: kerüljük a vegyszereket (mert ezzel saját magunknak és a környezetnek is ártunk), és tisztítsunk (ne vegyszeresen fertőtlenítsünk) sűrűn, természetes anyagokkal. A WC annyiból kivételezett terület, hogy ez az otthonunk egyik pontja, ami a baktériumok elszaporodásának legvalószínűsíthetőbb helye. Pár öko szemléletű jó tanács, hogyan teremthetünk egészséges és környezetkímélő tisztaságot a WC-ben…

1. Tisztíts sűrűn!

Tisztíts minél sűrűbben! Sokkal könnyebb eltávolítani a koszt, baktériumokat, vízkövet a WC-dből, ha nem várod meg, amíg borzasztó állapotok uralkodnak el. Mivel baktérium burjánzás szempontjából a WC a lakás legpotenciálisabb melegágya (másik a konyha), ezért kiemelt figyelmet fordíts rá!

Na de milyen sűrűn tisztítsuk? Az ülőket – amivel közvetlenül érintkezünk – naponta áttörölheted egy nedves (nem vegyszeres!) tisztítószeres ronggyal, majd töröld le a tisztítószert. Továbbá ha valami látható szennyeződés keletkezik a WC-csészében, akkor azt érdemes eltávolítani azonnal, vagy a lehető leghamarabb. (Például ha a WC-be borítasz ételmaradékot, célszerű azonnal felszámolni a WC falára tapadt maradványokat. Ugyanúgy, mintha a konyhában keletkezne a szennyeződés, ott sem vársz egy hetet a tisztítással.) Ha nincs extra, látható szennyeződés a WC-ben, akkor elég nagyjából hetente nekiesni a teljes körű WC-pucolásnak.

Sajnos sokan úgy takarítanak, hogy a kelleténél ritkábban tisztítják a WC-t, akkor viszont komoly fertőtlenítő vegyszerekkel esnek neki, amellyel gyakorlatilag sterilizálják a WC-t és környezetét. Ezek a vegyszerek és gőzeik az emberi szervezet számára is károsak, veszélyesek, és a környezetre (vízi élővilágra) is káros hatást gyakorolnak. Ha természetes megoldást választunk, önmagunkért, a családunkért és a környezetvédelem ügyében is kedvező és fontos lépéseket teszünk.

2. Takaríts teljes körűen!

Bár nem egy hálás dolog a WC-takarítás, azért igyekezz minél alaposabban végezni:
– töröld át a WC mögötti és a WC-kefénél lévő padló részt is, a WC-csésze külső oldalát, s ha koszos, a fali csempét is,
– töröld át óvatosan (épphogy nedves ronggyal) a kilincset és a villanykapcsolót,
– valamint a WC-kefe fogóját, illetve a kefe fejét tisztítsd le a WC-lefolyóban (elég általában, ha a lefolyó részben álló tisztítószeres vízben átöblíted párszor, vagy áztatod kicsit).

wc_tippek3. Használj citromsavat vagy citromsav tartalmú készítményt!

A citromsav kitűnően oldja a vízkövet, és azzal a nagy előnnyel bír az ecettel szemben, hogy nincs orrfacsaró szaga. Ha nincs kedved a citromsavas oldat elkészítéséhez és pepecseléshez, akkor használhatod az Ecover WC-tisztítóját is, aminek a fő hatóanyaga a citromsav, s mellette természetes illatanyaggal is el van látva. Praktikusan felvihető a perem alá is. Gyorsan dolgozik, csillogóvá teszi a felületeket és kellemes illatot is teremt.

Ha mégis a házi módszert választod, és időd is több van, akkor adj 1 evőkanál citromsavat 1/2 liter vízhez, majd ezzel kezeld a WC-t. Ha nincs citromsavad, használhatsz persze ecetet vagy szódabikarbónát is. A szódabikarbónát a szivacsra szórva kvázi súrolószerként használhatod. Az ecetet hígítsd fel, és úgy töröld át vele a WC-t. Ha makacsabb vízkő állja az utadat, akkor használhatod töményen is.

4. Környezetbarát házi praktikákkal is el lehet hárítani a dugulást!

Ha eldugul a WC, akkor a szódabikarbóna és az ecet komoly segítőtársad lehet. Szórj 2 evőkanál szódabikarbónát a lefolyóba, majd önts rá kb. 1 deciliter ecetet. Hagyd hatni a pezsgő oldatot kb. 1/2-1 órán át, majd öblítsd le.

Kosár

Hírlevél