Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Olcsóbb és környezetbarát kézi mosogatás – öko tippek


A kézzel történő mosogatás során ha kicsit odafigyelünk, akkor jelentősen kisebb lesz a terhelés a környezetre nézve, és a pénztárcánkban is több marad.

A megfelelő trükkökkel könnyen megvalósítható a környezettudatos mosogatás, ami egyfelől a vízfogyasztás csökkentésével, valamint a hatékony, ugyanakkor környezetbarát mosogatószer használatával érhető el.

1. Amikor koszos lesz a tányér, edény, evőeszköz, egyből távolítsd el róla az ételmaradék nagyját, öblítsd le még frissen!

Ilyenkor még játszi könnyedséggel lejön a kosz (nem az odaégettről beszélünk), a mosogatásnál már csak a tökéletes tisztára mosás fázisa következik majd.

Ha makacs a szennyeződés, akkor sós vagy mosogatószeres vízzel végezhetsz előáztatást, de hígított súrolószeres lében is áztathatod. Van olyan intenzíven ható konyhai tisztítószer is, amivel még gyorsabban megszabadulhatsz az odaégett maradéktól. Lényeg, hogy ökológiai konyhai tisztítószer legyen, amik nemcsak a környezetet kímélik, hanem a Te és családod egészségét is.

2. Használj a csaphoz perlátort!

A csapra szerelhető perlátor csapbetéttel gyakorlatilag akár 85%-os vízmegtakarítás is elérhető. A csap használati élményét nem rontja, általában észre sem vesszük a változást, a vízszámlán viszont igen. Ráadásul nem pocsékoljuk feleslegesen a Föld ivóvízkészletét. Perlátor nélkül, egy normál csapból 12-15l víz folyik ki, míg a perlátorral ellátottból (típustól függ) mindössze 1,7-5l.

(Persze olyan esetekben érzékelni fogod a perlátoros különbséget, ha valamit meg kell töltened vízzel – értelemszerűen lassabban telik meg a lábas, tál.)

3. Ne folyóvízzel mosogass!

Kézi mosogatás, öko tippek

Ez egy sokat szajkózott tanács, amit nem lehet eleggé hangsúlyozni. Folyóvizes mosogatással egy 8-9 terítéknyi koszos tányér, edény, evőeszköz tisztává varázsolása minimálisan 60 liter (de ez lehet 90l is) vizet igényel. Ugyanez a mennyiség elmosogatható tálcás mosogatással 15-40l-rel. Ez függ nyilván a szennyezettségtől, hogy mennyire engedjük meg a csapot stb.

A mosogatótálcás mosogatás annyit tesz, hogy engedünk vizet a tálcába, abba tesszük a mosogatószert, beáztatjuk (ha előtte nem öblítettük el) a koszos dolgokat, és a vizet csak azért eresztjük meg, hogy a mosogatószer nyomait eltávolítsuk a tányérról, evőeszközről.

A hagyományos tálcás mosogatás szerint egy másik tálcába tiszta vizet kell rakni, és ebben elöblíteni (így realizálható a fent említett 15l-es vízfogyasztás). Ám azért gondoljunk arra, hogy ezzel a módszerrel nem lehet a mosogatószer és kosz maradványait rendesen eltávolítani. S ez nemcsak a rajta maradó mosogatószer-íz miatt probléma, egyszerűen nem egészséges. Jobb kinyitni egy pillanatra a csapot a végső öblítésre. (De szigorúan csak addig.)

4. Használj öko mosogatószert! – környezetbarát tipp

Kevesen tudják, hogy a normál mosogatószer sokszor több foszfátot tartalmaz, mint a mosószerek. A foszfát a szennyvízen keresztül (a víztisztítás ellenére) az élővizekbe kerül, algásodást, halpusztulást okoz. Szükségtelenül romboljuk, terheljük vele az élővizeket, élővilágot.

Az öko mosogatószer nem tartalmaz foszfátot, természetes anyagokból készül, ami amellett, hogy zöld megoldás, még az egészségünk szempontjából is jobb választás. A jó minőségű öko mosogatószerek (pl. az Ecover mosogatószerei) ugyanolyan hatékonyak, mint a hagyományos szerek.

További cikkek:
Gépi mosogatás vagy kézi mosogatás

Kosár

Hírlevél