Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Sosem késő zöld életmódra váltani


A környezetbarát gondolkodás nem kell, hogy hóbort legyen. Nem is lehet a nap minden percében “zöld hősként” létezni. Lényeg az affinitás, a szándék, s az, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legtöbbször tartsuk szem előtt a környezetvédelmet és egészségünket.

Tökéletesen környezettudatos életmódot élő ember nincs, ahogy tökéletes ember sem. Nem tudunk minden élethelyzetünkben környezetbarát megoldást választani. És sok esetben nincs is rá anyagi hátterünk (hisz van, amikor a zöld alternatíva egy drágább megoldás, de szerencsére egyre ritkábban), vagy nincs rá időnk. A lényeg az informáltság és a szándék. Az, hogy tudjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, hogy ezek a lehetőségek miként valósíthatók meg és hol érhetők el.

szelektiv_vagvaJárható zöld utak

Évente 4 millió tonna szemetet “gyártunk” kis hazánkban, és sajnos ennek 70%-a szemétlerakóba kerül.  2020-ra ezt az arányt a Vidékfejlesztési Minisztérium le szeretné szorítani 10%-ra. (Jelenleg ugyanis a környezetszennyezésen túl 120-150 milliárd Ft-os tételben megy veszendőbe hulladék, mert nem hasznosítják újra.)

A szelektív szemétgyűjtés szerencsére már nem tartozik a luxus kategóriás környezettudatos lehetőségek közé. És a fenti számok jól mutatják, hogy a sok kicsi sokra megy elv alapján milyen hatalmas volumenű megtakarítások és millió tonnákban mérhető környezetkímélő eredmények születhetnek.

Most még sokak számára “járatlan zöld út” az otthon tisztán tartása, beleértve a mosást, mosogatást és a takarítást is. A tisztítószerek, mosószerek megválasztásakor még mindig kevesen figyelnek arra, hogy olyan természetes összetevőket tartalmazó terméket vagy megoldásokat válasszanak, amikkel a környezetet és saját egészségüket is óvják.

A kikapcsolódás, nyaralás területén az ökoturizmus új fogalomként csenghet. Semmi mást nem takar, mindössze azt, hogy az utazásunk célja egy természeti terület, ahol minimalizáljuk ottlétünk során a negatív környezeti, társadalmi hatást, viszont támogatjuk az értékek megőrzését.

Hogy mivel közlekedünk munkába és egyéb helyekre (biciklivel, gyalog, busszal vagy autóval) soktényezős döntés, persze a környezetkárosító hatások minimalizálására itt is lehet törekedni. Hogy hol élünk és milyen autónk van még inkább soktényezős, és leginkább sajnos az anyagiaktól függ.

A hibridautó és a passzív ház is elérhető, még ha borsos áron is

A hibridautó lényege, hogy több típusú erőforrásból nyeri az energiát. Legtöbbször villanymotor és belső égésű motor ötvözésével készítenek hibridautókat. Előnyük, hogy kevesebb fosszilis üzemanyagot fogyasztanak, kevesebb CO2-t bocsátanak ki, fenntartásuk is olcsóbb, kis sebességnél kisebb zajkibocsátással működnek. A hibridautóknak jelen pillanatban főként praktikai hátránya van (ld. akkumulátor töltési idő). S persze az áruk sem alacsony, ám az alacsonyabb fenntartási költségek hosszabb távon nem kevés megtakarítást eredményeznek.

Most még csak néhány nagyobb, közismert autógyártó cég dobott piacra bárki számára megvásárolható, sorozat gyártott hibridautót. A közeljövőben egyre több autógyártó fog csatlakozni a környezetbarát irányvonalhoz.

A passzívházról mostanság egyre többet hallani. Elsősorban az energiatakarékos és energiatudatos mivolta révén, hisz a fűtési költsége egy átlagos ház fűtéséhez képest 90%-kal kevesebb! (A passzívház építés 1990-ben indult Németországban, a minősítési rendszer és intézet is német és igen drága. Hazánkban 2008-ban épült az első ilyen lakóház, Szadán.)

Az összrezsiköltsége is a mostani rezsi átlagokhoz képest nevetségesen alacsony. Rendkívül nagy előnye még, hogy búcsút inthet a tulajdonos a polleneknek, pornak, penésznek is. Szuper belső klíma, roppant olcsón, de… igen drága építési költségekkel. Elég széles spektrumon mozognak az építtetők által kommunikált négyzetméterárak. Reálisnak a 330.000Ft/nm-es ár tűnik, ami sajnos most még csak a vastagabb pénztárcával bíróknak alternatíva. De ha azt vesszük alapul, hogy 2020-tól a tervek szerint csak passzívházat lehet majd itthon építeni, akkor azért valószínűsíthető, hogy ezen a fronton is várható áttörés.

Lényeg a helyes irány

A környezetbarát életmód nemcsak a fenntarthatóság miatt fontos, nemcsak a természet szempontjából előnyös, hanem egészségesebb is – jót teszünk vele magunknak, családunknak és közvetlen környezetünknek is.

Gyermekeink és unokáink azt viszik tovább, amiben felnőnek – a gyerek leginkább utánzással tanul. Ha mi a lehető legnagyobb természetességgel élünk és létezünk környezettudatosan, akkor mélyen beleivódik utódainkba is. Ez már szinte garancia a fenntartható fejlődésre, egy élhetőbb jövőre.

zold_eletmod_felnott

Kosár

Hírlevél