Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Sportolj házimunkával


Ezúttal egy szokatlan nézőpontból közelítjük meg a házimunkát: hogyan lehet a sokszor monotonnak tűnő takarítást, főzést “2 in 1” tisztaságot eredményező tornává alakítani. Azaz néhány jó tanács: hogyan mozgathatod át az izmaidat, miközben a lakás is tisztább lesz.

Az egészséges (és környezettudatos) életmódhoz nemcsak a táplálkozás, az egészséges és egyben környezetbarát tisztítószerek, mosószerek használata sorolandó, hanem a sport is. Egy felnőttnek minimum kb. napi 30 perc mozgásra van szüksége. Sajnos a legtöbb háziasszony a munka és a gyereknevelés mellett nem jut el edzőterembe edzeni, vagy a szabadba sportolni. Örül, ha a családdal eltöltött értékes idő mellett végére ér a mókuskerékként ható főzésnek és házimunkának.

Hogyan lehet látszólag extrém módon összevonni a sportot és a házimunkát? Kezdjük ott, hogy a házimunka már önmagában egy kalóriaigényes mozgás. Persze típustól függ, hogy mennyire. Néhány adat, tipp és infó a The-Splash.co.uk portál útmutatása alapján (figyelem, a lenti kalória adatok egy 30-35 év és 60-70 kg körüli nőre érvényesek, több testsúly mellett több kalória ég el):

1. Sepregetés és felmosás:
A padló tisztítása, talán nem is gondolnád, egy elég “kalóriazabáló” feladatsor. Kezdve a sepregetéssel, amivel 1 óra alatt kb. 224 kalóriát használsz el. S csak hogy nagyobb kedvvel ragadd meg aztán a felmosót, jó tudni: a felmosás még ennél is hatékonyabb mozgás forma, ugyanis 1 óra felmosás alatt 300 kalóriát égethet el a szervezeted. Ez megközelítőleg annyi, mint egy komótosabb kocogás, úszás.  A hatékonyságot csak fokozhatod, ha csípőforgatást is belevegyítesz a mozgásba, és kitöréseket csinálsz (azaz előre lépsz az egyik lábaddal úgy, hogy a kilépő lábad térde alatti rész derékszögben maradjon, a másik lábad hátul marad). Ha kicsit színesíted a felmosás alap mozdulatsorát a fentiekkel, egyszerre dolgoztathatod meg a karodat, csípődet, hasadat, lábaidat.

edzestakaritas22. Munkalapok lemosása és ablakpucolás:
A kar kissé eltúlzott, nagy, körkörös mozdulatait lehet váltogatni a kicsi és gyors körkörös mozdulatokkal. Ezáltal is növelhető az elégetett kalória mennyiség, ami ennél a házimunkánál alapból kb. 250 kalória körül mozog. A leginkább megdolgoztatott izmok: a kar, váll és a hát izmai.

3. Porszívózás:
Egy órányi porszívózás során 180 kalóriát égethetsz el, többet mint görkorcsolyázással vagy sétával, utóbbiakkal ugyanis “csak” kb. 160 kalóriát használsz el. (Egyszerre ennyi ideig persze vajmi kevesen szoktunk porszívózni.) Porszívózás során az egyenlő terhelés érdekében ajánlatos kart váltani. (Így mindkét kar és láb izomzata egyenlő mértékben terhelődik.) A porszívózásnál is végezhetők kitörések, ami tovább erősíti a lábizmokat.

edzestakaritas54. Mosogatás és főzés:
A konyhapult és a mosogató előtt való álldogálás helyett végezhetünk lábgyakorlatokat is házimunka közben. Ami leginkább kínálja magát: egyenes törzzsel állsz, s az egyik lábadat emelgesd hátra nyolcszor, majd csere, és végezd el ugyanezt a másik lábaddal. Amíg bírod, lehet ismételni a gyakorlatsort. (Remek farizom formáló gyakorlat.) A mosogatás egyébként önmagában 156, a főzés pedig 170 kalóriát vesz igénybe.

5. Teregetés, vasalás, ágyazás:
A kimosott ruhák teregetése már valamivel “lazább” munka, csak 146 kalóriát égethetsz el vele 1 óra alatt. A teregetéshez hasonló terhelés a vasalás is – a karok mozgása dominál, ezáltal óránként 140 kalória égethető el. A hatékonyság növelhető és teljesebbé tehető a mozgás ezeknél a házimunkáknál, ha a lábainkat is átmozgatjuk közben. Így a vérkeringés is jobb lesz, mintha 1 órát szimplán csak állnánk a vasalódeszka vagy a teregető mellett. Az ágyazás közel ugyanennyi kalóriát (140) vesz el, mint az előző házimunkák, de ez már önmagában is egy komplex mozgássor, így nem feltétlenül kell színesíteni semmi extra mozgással. Ezek a házimunkák kb. egy ráérősebb görkorcsolyázással veszik fel a versenyt kalóriaigény szempontjából.

6. Portörlés:
Elégetett kalória számot tekintve ez szerepel a lista legalján, ugyanis csak 100 kalóriától tudsz általa megszabadulni 1 óra leforgása alatt. Ez nagyjából olyan igénybevétel a szervezetnek, mint egy 3km/h-s sebességű séta. Persze ezt is fel lehet dobni extra gyakorlatokkal.

Kosár

Hírlevél