Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Szelektív szemétgyűjtés: pontosan mit dobjunk a papírgyűjtő konténerbe?


Sok embert a tájékozatlanság tart vissza a szelektív hulladékgyűjtéstől. Nem tudjuk, hogy pontosan mit és milyen feltételek mellett dobhatunk a konténerekbe. Így sok mindent – amit egyébként szelektíven gyűjthetnénk – simán a konyhai szemetesbe dobunk.

szelektiv_papir_webshopMit dobhatunk és mit nem a papírgyűjtő konténerbe?

Bátran beledobható tiszta újság, szórólap, könyv, füzet, hullámpapír, kartondoboz, csomagolópapír stb.

Amire vigyázni kell: élelmiszerrel vagy mással szennyezett papírt ne dobjunk bele! Például zsiradékkal és egyébbel koszolt pizzás dobozt (a középen található műanyag kis lábakat főleg) ne dobjuk a papírosba, hanem a konyhai általános szemetesbe tegyük. Nem helyezhető el a papír konténerbe a használt papírzsebkendő, szalvéta, háztartási papírtörlő sem!

Mielőtt kidobjuk a papír hulladékot, ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta, vagy hozzá valami más anyag: például a füzeten borító nylon, mappán rögzítő gumi, fém karika, dobozokon ragasztószalag, reklámfüzetek, prospektusok, újságok összefűzése céljából tűzőgép kapocs, gémkapocs stb. Ezt igyekezzünk eltávolítani. Ha sikerült, csak akkor helyezzük a szeletívbe. Boltban vásárolható kimérős élelmiszerek csomagolása (pl. hentespultnál kimérős hús, kolbász, felvágott, sajt  stb.) gyakran kombinált (azaz műanyag és papír fólia) – ez sem helyezhető a papírgyűjtőbe.

Nagyon-nagyon fontos! A tejes és gyümölcsleves (kombinált) dobozokat ki kell mosni és össze kell préselni, nyomni! Általában a papíros konténerekbe lehet beletenni ezeket a dobozokat, de előtte azért győződjünk meg róla, hogy valóban szerepel-e a konténeren a fenti hulladék típus jelzése!

A papír csomagolású Ecover termékek – például a gépi mosogató tabletta vagy fehérítő mosószer, mosópor adalék – doboza is a papírgyűjtő szelektív konténerbe dobandó.

Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Kosár

Hírlevél