Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Tudnivalók az üveg hulladék szelektív gyűjtéséről


Az üvegeket alapvetően két csoportra bonthatjuk – fehér illetve színes üvegre. Mit kell tudni a szelektívbe dobható üveg típusokról? Igényel-e valami extra előkészítő hadműveletet a szelektívbe helyezendő üveg? El kell-e mosni, le kell-e venni róla a címkét, kupakot? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mivel az üveg nem bomlik le, a környezetbarát eljárás az az, ha a szelektív szemétbe dobjuk, és minél többször felhasználják. (Ráadásul az üveg az egyetlen olyan hulladék, ami nagyon-nagyon sokszor újrahasznosítható az anyag tisztaság megőrzése mellett.) Ezáltal a nyersanyaggal és az energiával is takarékoskodunk.

 

A fehér üvegek szelektív hulladékgyűjtése

szelektív fehér üvegA fehér üveges konténerbe olyan színezetlen üvegek dobhatók be, amelyek a háztartásban általánosan használatosak: pl. paradicsomos, befőttes, parfümös, mézes, ásványvizes, alkoholos italos, üdítős üvegek. Amire feltétlenül ügyelni kell, hogy alaposan ki kell mosni ezeket.

Nem szabad beledobni: (értelemszerűen) színes üveget, ablaküveget, tükröt, kiégett vagy törött villanykörtét, neoncsövet, nagyítót, drótszövetes üveget, szemüveget, hőálló üvegtálat, gyógyszeres üvegcsét, kerámiát, porcelánt!

Ami még nagyon fontos, és sokan nem tudják:
el kell távolítani az üvegekről a fém kupakokat, fém vagy műanyag gyűrűket,
a címke azonban maradhat, nem kell leszedni!

A színes üvegek szelektív hulladékgyűjtése

Színes üvegTípust tekintve a konténerbe dobhatók a háztartási célú, élelmiszer tárolásra használt üvegek, befőttes üvegek, parfümös, alkoholos italos, sörös, üdítős üvegek.

Ne dobjunk bele színezetlen üveget, kerámiát, porcelánt, drótszövetes üveget, katedrálüveget!

Itt is érvényesek a fehér üvegekre vonatkozó kérések:
mossuk tisztára az üveget,
– távolítsuk el a fém kupakot, az üveg nyakáról a gyűrűt,
– a címke azonban maradhat!

Kosár

Hírlevél