Ültess ceruzát!

A világ első növekedésre képes ceruzája kétéletű: miután ceruzaként életének végére ér, nem a kukában landol, hanem elültethetjük, és a belőle kifejlődő fűszernövényt, gyógynövényt is hasznosíthatjuk.

Sprout ceruzaAz újrahasznosítható ceruza – a Sprout – alapötlete rendkívül egyszerű: végy egy ceruzát, tegyél rá egy magokat rejtő kapszulát, ami ha a talajba és vizes közegbe kerül, feloldódik és a benne található magok kihajtanak. Ezáltal a gyártók alkottak egy olyan mindennapi használati tárgyat, ami kicsit szembe megy a “használd, majd dobd el” trenddel. A ceruza a környezetbarát mivoltán túl már csak azért is rokonszenves, mert káros anyag mentes, minőségi alapanyagokból (cédrusfából, agyagból, grafitból), s kézzel készül, helyileg az USÁ-ban, Minnesotában. A Sprout amúgy angol szó – “hajtást” jelent. (Egy kis érdekesség a ceruza életre keltésével kapcsolatban: a feltalálóknak a kezdetekkor nem volt pénze a gyártáshoz, így 2012-ben egy tömeges/közösségi finanszírozási start-up site-on gyűjtötték össze 2086 ember közreműködésével azt az összeget, amivel a megfelelő anyagi hátteret biztosítani tudták a gyártás elkezdéséhez.)

Kezünkbe vettük, használtuk. Fogásra és használatra olyan, mint egy normál ceruza kellemes fa illattal. A ceruzavég azonban kicsit más – kb. 5 növényvédőszer-mentes magot rejt. A végét rágni nem célszerű, így gyakorlatilag a notórius ceruzavég-rágók számára leszoktató eszköznek is jó.

Praktikusan többféle (11) kapszulás Sprout ceruza is van. (Pl. bazsalikom, menta, rozmaring, kakukkfű, körömvirág, koktélparadicsom.) A környezetbarát ceruzával kapcsolatos instrukciók között felleltük azt is, hogy azért arra figyeljünk, hogy a növények jelentős része (tulajdonképpen a bazsalikom kivételével mindegyik) a szabadban komfortosabban érzi magát, mint a lakásban. Így lehet az irodából, szobából érdemes kitenni az erkélyre, teraszra vagy kertbe.

A metamorfózis pillanata

Volt szerencsénk kipróbálni egy bazsalikom, menta és egy körömvirág ”növény-ceruzát”. Amikor már használhatatlanul apróvá töpörödtek a cerkák, akkor kicsit ferdén beledugtuk őket a virágföldbe, majd meglocsoltuk. Az ültetés gyorsan ment. A locsolást nem vittül túlzásba, nem hagytuk vízben állni, de száradni sem a földet. Gondoskodtunk tehát mindenről: talajról, vízről, napfényről, no meg türelemről is.

sproutceruza

Körülbelül 3 hét múlva jelent meg az első hajtás, a körömvirágé. Aztán előbukkant a bazsalikom is. Sajnos a menta ültetése nem sikerült: 4 hét telt el az ültetés óta, de se híre se hamva a hajtásnak. De mint minden ültetésnél, itt is benne van a pakliban a hajtás elmaradása, tehát ez teljesen természetes dolog. (Erre egyébként a ceruza hivatalos weboldalán is felhívják a figyelmünket.) Még pár hét és készülhet a bazsalikomos csirkemell és a körömvirág kenőcs. Alig várjuk.

novenyhajtas2

(A több környezetvédelmi aspektusú díjat is nyert ceruza promóciós ajándékként is rendelhető. A megrendelő cég ezáltal is leteheti a voksát az újrahasznosítás és környezetbarát gondolkodásmód mellett. Mi 3 Ecover emblémával ellátott promóciós Sprout ceruzát próbáltunk ki. 

Sajnos Magyarországon mi nem találtunk forgalmazót és webáruházat, ahol beszerezhető lenne, csak külföldi website-okról rendelhető kisebb-nagyobb tételben. Hozzá kell tenni, nem olcsón. Egy átlag emblémázható ceruza ára kb. 50-150 Ft között mozog, ezzel szemben egy Sprout ceruza nagyjából 1000 Ft. Bár az tény, hogy nem csupán egy környezetbarát és nem hétköznapi ceruzát kapsz, hanem egy vegyszermentes magkapszulát is, amiből hasznos növény fejlődhet majd.)

Ha érdekel a téma, itt találhatsz további képeket és infókat: http://plantyourpencil.com. 
Egy videó a ceruzáról (forrás: a gyártó weboldala)