Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Mennyi az ideális hőfok a lakásban?


Ha beindult a fűtésszezon, akkor sokaknak fejtörést okoz, hogy hány fokra fűtsék fel a lakást, házat? Van-e eltérés a különböző korosztályoknál, helyiségeknél, napszakoknál?

Általánosságban elmondható, hogy a jellegzetes szobahőmérséklet tartomány: 20-23°C (átlagosan 21,5°C), az emberek nagy része ebben a tartományban érzi komfortosan magát, azaz érzi úgy, hogy nincs se túl meleg, se túl hideg.

Kellemes hőmérséklet az alváshozHa helyiségekre, napszakokra bontjuk a hőfok ajánlásokat, azért adódnak eltérések: a javasolt téli (éjszakára, alváshoz ajánlott) hőfok a hálószobában kb. 18-20 fok, míg a nappali kívánatos hőmérséklete kb. 21 fok. Ez azonban életkortól függően változik. Gyermekek esetében például ugyanez az ajánlás 1-2 fokkal több, azaz a gyerekszobában ajánlott hőmérséklet éjszaka kb. 19-21 fok, nappal 22-23 fok. (S persze a csecsemők fürdetésénél is melegebbre van szükség – legalább 23-24 fokra.) Ugyanez vonatkozik az idősekre is. A komfortos hőfok 58 év felett kb. 23°C nappal, éjszaka 20-21 fok.

Amire még érdemes odafigyelni, hogy maximum 2 fok eltérés legyen a helyiségek között, illetve figyeljünk a megfelelő páratartalomra is. A hőérzetet befolyásolja a páratartalom is: magas páratartalomban ugyanaz a hőfok melegebbnek hat, mint kisebb páratartalomban.

 

Az se jó, ha túl meleg, az se, ha túl hideg

Ha hidegebb van a kelleténél otthonunkban, könnyebben alakul ki légúti megbetegedés és panasz. Fájhat, kaparhat a torkunk, köhöghetünk.

Ha melegebb van, akkor viszont könnyebben megfázunk, bágyadtabbá, dekoncentráltabbá válunk, éjszaka pedig az alvás minőségét rontja erősen a meleg – felületesebbé teszi az alvást, többször felébredünk éjszaka. Ezen felül a csecsemők esetében a meleg a hőérzet fejlődését is negatív irányba befolyásolja.

Kosár

Hírlevél