Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Természetes megoldások az ünnepi foltokra


Ha ünnep, akkor szeretet, család, barátok, gondoskodás. Végre nem a munkáról, a kötelezőről, a muszájról, a rutinról szólnak a napok. Lehet kicsit lazítani. Nem hiába várjuk annyira az év végét.

Már december elején megcsap bennünket a karácsony (fenyő illatú) szele. Karácsonyi zene cseng minden üzletben, ünnepi piros, arany és ezüst mindenhol. Önzetlen ajándék utáni lótás-futás. Aztán lázas készülődés, a karácsonyfa varázslata, az ajándékozás boldog pillanata, az ünnepi menü finom íze a szánkban. Evés, ivás, de nem csak úgy futtában, hanem ráérősen, igazi élvezettel. Elnézően engedjük azokat az ételeket is a menüre tolakodni, amire egész évben csóváltuk a fejünket.

Ami üröm az örömben, az a finom vacsorák, nyugis összejövetelek nyoma: foltok a terítőn, a ruhán. Mit tehetünk, ha ráborul, kilöttyen, rákenődik?

mosas600_313

Forralt bor a ruhán

Kulcsszó: gyorsaság. Minél hamarabb álljunk neki a folt eltávolításának. Előbb egy törlővel próbáljuk a felesleget felitatni.

Só minden háztartásban van. Szórjuk be a foltot sóval, hogy feligya a maradékot. Ha ez megtörtént be lehet vetni a citromlevet (világos textíliára használható).  Csepegtessük a foltra, és mossuk ki langyos vízben a citromlével feloldott bort. Ha végére értünk a rituálénak, akkor rakjuk a mosógépbe a ruhát, hogy visszanyerje eredeti formáját.

Ha netalán nem tudjuk azonnal kimosni, akkor legalább gondoskodjunk a folt nedvesen tartásáról. Így nyerhetünk egy kis időt.

 

Leszámolás a zsírfoltokkal

Nem kell kétségbeesnünk a húsleves pacától a ruhán. Speciális folttisztítóval vagy mosogatószerrel ki fog menni a szövetből. Lehetőleg legyen a mosogatószer színtelen, nem erős színű. Kenjük be vele a foltot, és meleg vízben, dörzsöléssel szabadítsuk meg a zsírtól a textíliát.

Ha túl vagyunk a zsíros szeánszon, akkor dobjuk be a mosógépbe a balesetes ruhát. Ez azért fontos, hogy megszabaduljunk a folttisztító, mosogatószer maradványaitól is.

 

Hogy jön ki a viaszfolt?

Ha advent és karácsony, akkor gyertya. A viaszfoltot szörnyű nehéz kiszedni, de nem lehetetlen. Először fagyasszuk meg a viaszt a felületen, és kaparjuk le. Ha a nagyja lejött, akkor hívjuk segítségül a vasalót: előbb a szövet alá és fölé tegyünk jó nedvszívó papírt (papírtörlőt vagy WC-papírt, esetleg papír zsebkendőt, sütőpapírt). Nem szabad nagyon nyomni a vasalót a ruhához. Figyeljünk a hőfokra is: ne legyen nagyon meleg a vasaló. Amikor átmegy a viasz a papírra, akkor cseréljük le egy tisztára, és folytassuk a műveletet.

Ha az összes viaszt átvarázsoltuk az itatósunkra, akkor jöhet a szokásos mosás.

 

Pá-pá kávéfolt

Sajnos a kávé néha a ruhánkra löttyen. Hogyan szabaduljunk meg a bosszantó folttól? Készítsünk sós oldatot: keverjünk el 1 liter vízben 3 evőkanál sót. A kutyult oldat segítségünkre lesz a kávéfolt eltávolításában. Persze a dörzsöléstől nem menekülünk meg.

 

Ha lecsorgott a csoki

Származhat a csoki folt karácsonyi szaloncukorról, a palacsinta csoki szószáról és sütiről is, amire hanyag eleganciával ráült a gyerek, és belepasszírozódott a nadrágjába. Egy közös van bennük: nem könnyű kiszedni a foltjukat a ruhaanyagból.

Ennél a folt típusnál is sokat számít a gyorsaság. Ha elég friss a folt, akkor lehetséges, hogy a sós, meleg vizes mosás is beválik. Sőt, ha nem makacs fajta csokival van dolgunk, akkor egy jó adag mosószer, folttisztító, esetleg mosogatószer is alkalmas lehet a feladatra.

Ha mégsem koronázza siker a próbálkozásunkat, akkor megpróbálhatjuk glicerinnel kiszedni. Kenjük be vele a foltot, majd tegyük az anyagot itatós papír közé. Az itatós átveszi a zsiradékot, a foltot. Ezután mossuk ki belőle meleg, mosószeres vízzel a maradék szennyeződést.

Citromlével is lehet bevetésre indulni, de csak fehér, világos textílián, mert előfordulhat, hogy búcsút inthetünk az eredeti színnek.

 

Az ecetes ollón és a vegyszereken túl is van élet

Akárhogy is esünk neki a nemkívánatos foltoknak, mindenképp mellőzzük a vegyszereket. A polcon található natúr dolgokkal vagy természetes összetevőből készült folttisztítóval, mosószerekkel ugyanolyan hatékonyan szállhatunk harcba a foltokkal, mint az agyonreklámozott vegyszeres „csodákkal”.

Persze a legjobb az, ha nem csurran le, kenődik össze semmi az ünnepek alatt. De hát ez maximum a filmekben lehetséges. Vagy ott sem.

 

 

Kosár

Hírlevél