Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Tisztítószerek kemény felületekre – mire vigyázzunk?


Néhány környezetbarát, egészségbarát tipp, hogy a felmosás, műanyag felületek lemosása minél kevésbé legyen megterhelő az egészségünkre és környezetre nézve. Mire figyeljünk az összetevő lista kapcsán vásárláskor?

A megszokott, régi típusú tisztítószerek java része olyan vegyszert, összetevőt tartalmaz, ami károsan hathat a saját és családunk egészségére. Nem beszélve arról, hogy a környezetre gyakorolt hatásuk sem kedvező.

A lakás, ház kemény felületeinek tisztításához gyakran alkalmaznak a háziasszonyok fertőtlenítőszereket. Feleslegesen. Nagyon ritkán indokolt a fertőtlenítés. Még a konyhában és a WC-ben is biztosítható megfelelő gyakoriságú és minőségű normál (nem fertőtlenítéses) tisztítással az egészséges higiénia.

Azon kívül, hogy a steril környezet alapvetően nem egészséges, még az is potenciális veszély a fertőtlenítés kapcsán, hogy a hagyományos (vegyszeres) fertőtlenítőszerek jelentős része veszélyes hatóanyagokat tartalmaz. Bizonyítottan rákkeltő például a fenol és krizol, ami hosszú távon károsítja a májat és a vesét. Egy másik összetevő – az antibakteriális triklozán – is rákkeltő, továbbá felhalmozódik az emberi szervezetben.

 

Szempontok a választáshoz

 

felmosas_altalanos-tisztitoszer

Ha tisztítószert vásárolsz, akkor olyat vegyél, ami…
– nem oldószeres alapú, hanem vízbázisú,
– nem kőolajszármazékból készült, hanem növényi komponensekből,
– nem ásványi savat tartalmaz (pl. hipó, sósav), hanem természetes savat (pl. citromlé vagy ecet).

A környezetbarát tisztítószerek egy része a citromsavat veti be, illetve felületaktív anyagot. Ilyenek az Ecover öko termékek is, többek között az általános tisztítószer is (amiből más általános tisztítószerrel szemben elég 1 kupak félvödörnyi, vagyis 4-5 liter  vízhez, így gazdaságos is).

Ha mégis a vegyszerek mellett döntesz…

Amennyiben mégis a  hagyományos szerek mellett voksolsz, kizárólag megfelelő szellőztetés mellett dolgozz velük (hogy minél kevesebbet lélegezz be belőlük), és használj gumikesztyűt, hogy ne érintkezzen a bőröddel (tehát ne tudja irritálni azt).

Semmiképpen ne használj olyan tisztítószert, ami kétes eredetű, nincs rajtra megfelelő vevő tájékoztató az összetételről, adagolásról, használatról.

Kosár

Hírlevél