Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Vigyázz! Sose keverd ezeket a tisztítószereket


Sajnos még mindig sokan nem tudják, hogy nem szabad keverni vagy egymás után használni a klór tartalmú tisztítószert (fertőtlenítőt, fehérítőt) és a savas tisztítószert (vízkőoldókat, ablaktisztítókat). De miért is? És miért veszélyes?

Vigyázni kell a takarításnálKlór tartalmú tisztítószerek sajnos még mindig sok háziasszony polcán megtalálhatók. Ezek lúgos kémhatású vegyszerek, amelyeket általában fertőtlenítésre vagy fehérítésre használnak.

Előfordulhat, hogy a ház asszonya egy alapos takarításkor úgy dönt, hogy egy alapos vízkőtelenítés után (amit savas vízkőoldóval követ el) lefertőtleníti a WC-t vagy fürdőszobát. (Ám a felületen még ott van a lúgos, klóros vegyszer.) Ezt áttörli lúgos, klóros ronggyal fertőtlenítés céljából, s máris előidéz egy olyan kémiai reakciót, ami minimum egészségkárosító hatást fejt ki. Ha nagyobb mennyiségű anyag találkozik, kisebb, nem szellőző helyiségben, még nagyobb lehet a baj.

Mi történik ilyenkor?

A klóros tisztítószer ha sav tartalmú tisztítószerrel (ecetes, citromsavas anyaggal, sósavval) érintkezik, klórgáz szabadul fel, ami köztudottan egészségre veszélyes hatást fejt ki. Akár halált is okozhat. Dózistól függ.

Miért veszélyes a klórgáz?

A klórgáz ingerli a nyálkahártyát, a szemet és egyéb nedves szöveteket. Nagyobb töménységben maró sérülést is okozhat az adott emberi szövetterületen. A klórgáz már kis mennyiségben is kellemetlen égő érzést, könnyezést okoz a szemben, kaparó érzést vált ki torokban, illetve égő érzést, folyást az orrban. Nehézlégzést, köhögést, fulladásérzést generálhat. A bőrön akár hólyag is képződhet. Kellemetlen, fojtogató érzés, esetleges mellkasfájdalom, súlyosabb esetben véres köpet, tüdő ödéma, tüdőgyulladás jelentkezhet. Nagyobb dózis, és a helyiség nem elhagyása esetén 1-2 percen belül halált is okozhat a klórgáz.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet portálja szerint 2012-ben több mint 100 klórmérgezéses baleset történt. Szerencsére kevés végződött tragédiával.

Mit kell tenni klórgáz mérgezés esetén?

Ha netalán mégis megtörtént a baj, akkor a szemeket, bőrt hosszasan, tiszta vízzel öblítsük le. Továbbá mindenképp jelentkezzünk az orvosunknál, és tudassuk vele a történéseket. Lappangás után, később is jelentkezhetnek nem kívánatos tünetek.

A klór helyett

A klórt leggyakrabban fertőtlenítésre használják az otthonokban, és általában feleslegesen. A steril környezet egyáltalán nem egészséges. Az egészséges tisztaság nem azt jelenti, hogy az összes baktériummal, vírussal le kell számolni a környezetünkben. Ez nem egészséges. Inkább a rendszeres tisztításra kell helyezni a hangsúlyt, és csak akkor kell fertőtleníteni, ha nagyon-nagyon muszáj. S ha muszáj, akkor is természetes anyaggal, például ecettel, amely a klóros fertőtlenítőszereknek tökéletes háztartási alternatívája. Az ecet az egészségre sem ártalmas, és a környezetet sem károsítja.

Fehérítés céljából a citromsav vizes oldatával, vagy egyéb kész, öko fehérítő mosószeradalékkal is kiváltható a klóros vegyszer.

Kosár

Hírlevél