Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

Víz világnapja: 11 érdekes tény a vízről


Március 22-én ismét Víz világnapja. A víz védelmének napja apropóján összegyűjtöttünk az éltető elemünkről pár érdekes, meglepő infót, amit valószínűleg kevesen tudnak.

1. A Föld teljes vízkészlete 1,36 milliárd km3, de ennek csak 3%-a édesvíz.

2. Az emberi test körülbelül 60-70 százaléka víz: az újszülötteknél 70%, a felnőtt férfiaknál 60%, a felnőtt nőknél 50%. Sejtjeink összesen mintegy 28 liter folyadékot tartalmaznak.

3. Egy csepegő csapból akár 75 liter víz is elfolyhat naponta.

4. Az ember kb. egy hétig marad életben víz nélkül. Ha víz van, evés nélkül egy hónapig is kibírja.

5. A napi ajánlott folyadékfogyasztás férfiaknál kb. 2-3 liter, nőknél napi 1-2 liter. (Amennyiben a táplálékkal beviszünk a szervezetünkbe 0,5-1 litert. De ez egy normál táplálkozás mellett rendszerint meg is valósul.)

6. Csak az a víz nevezhető valódi ásványvíznek, amelyben minimum 1000 mg oldott ásványi só van literenként. (Ez jóval kevesebb, mint amennyin fel van tüntetve.)

7. A vízművek által biztosított vízmennyiségnek csupán 1%-át használja Föld népessége  ivásra, főzésre, miközben a Föld népességének 25%-a nem jut tiszta ivóvízhez.

8. Egy ember átlagosan 60.000 liter vizet iszik meg élete során, de egyéb célokra (a WC-lehúzása, mosogatás, fürdés, zuhanyzás, takarítás, mosás) több millió litert használ el.

9. A desztillált víz -41 C°-ra is lehűthető anélkül, hogy megfagyna. (Nem tartalmaz szennyeződéseket, ásványi anyagokat, gázbuborékokat.)

10. A víz az egyetlen elem a Földön, amely megtalálható mindhárom halmazállapotban a természetben.

11. Ha kiteszel a hidegbe meleg vizet és hideget egymás mellé, a meleg víz hamarabb fagy meg, mint a hideg. Ez a Mpemba-paradoxon.

Tudtad, hogy az élővizekre a háztartásban használt vegyszerek is rendkívül káros hatással vannak? A szennyvízen keresztül ugyanis az élővizekbe jutnak, ahol károsítják az ökoszisztémát. A környezetért sokat tehetsz, ha olyan mosogatószert, mosószert, tisztítószert, WC-tisztítószert használsz, ami kisebb terhelést jelent az élővizekre.

Kosár

Hírlevél