Telefonszám: 1-205-3191 | Email: info@superio.hu

Takaríts, tisztíts egészségesen, biztonságosan és hatékonyan!

A „zöld gyártás” kulisszatitkai


Ecover és a környezetbarát gyártás
Fotó forrás: treehugger.com

A legtöbb termék mögött, ami otthonunk polcára kerül, egy adott gyár áll, ami az előállításhoz alapanyagot, energiát használ, elvesz területet a természettől, a termékeket elszállítja a termelés helyszínéről a forgalmazókhoz. Ez a 21. században – a kézműves termelés kapacitását meghaladott világunkban – természetes. Nem mindegy azonban, hogy mekkora az ökológiai lábnyoma egy gyárnak.

Létezik egy 14001 számú ISO szabvány, amellyel ellenőrzés alatt tartható a környezetterhelés, és amely gondoskodik róla, hogy a szabványt alkalmazó cég igazi zöld vállalatként működjön. A szabványt az Ecover hívta életre.

A jövő az öko gyáraké

A második fontos állomás – környezetvédelmi szempontból – az első öko gyár megépítése volt 1992-ben a belgiumi  Malle-ban. Forradalmi módon újrahasznosított anyagokból építette az Ecover, olyan megoldásokkal, amelyek minimális energia-felhasználást tesznek szükségessé. Jó példa a környezetbarát szemléletre, hogy a zuhanyzók, mellékhelyiségek vízszükségletét esővízzel fedezik, ezáltal is spórolva az ivóvízkészlettel.

Érdekes az is, hogy természetet az elvett területért úgy igyekeztek kárpótolni, hogy a tetőre növényzetet telepítettek. Ezáltal keletkezett egy 6000nm-es „zöld tető”, ahol azóta madarak is fészkelnek, ráadásul a speciális tető az épület hűtésében is jó szolgálatot tesz.

A belgiumi mintát követte a többi gyár is – így épült a franciaországi gyár Boulogne-sur-Merben, ami az első 14001 számú ISO szabványos ipari park Európában, és 8000nm-es zöld tetővel büszkélkedhet. De az idén, 2015 tavaszán Chicagoban  megnyitott gyár is ökológiai minősítésű, ráadásul itt egy tetőtéri üvegház komplexumot is kialakítottak az építők, ahol évente kb. 800 tonna növényvédőszer-mentes, egészséges zöldség, gyümölcs termelhető meg a környező lakosság számára.

Az amerikai gyárnál az energia ellátás megoldása is környezetbarát: napkövető napelemeket helyeztek ki (amelyek nemcsak a megfelelő szögben beérkezett napsugarakat tudják hasznosítani), illetve egy nagy szélturbinát is használnak.

A titok a részletekben rejlik

Az öko gyárban a gyártás minden egyes stádiumában az a törekvés figyelhető meg, hogy a természetet minél kevésbé zsákmányolja ki az ember. A cél, hogy a fenntarthatóság mérhető legyen, és – kvázi egy 360 fokos megközelítéssel – mindenre kiterjedjen – az alapanyagtól kezdve, az eladást segítő marketingig.

Lássuk, hogy ez például az Ecovernél miként érhető tetten. Kezdjük a gyártásnál: az alapanyagokat a közelből szerzik be, ezáltal kisebb a szállításból adódó környezetszennyezés, továbbá megújuló energiát használnak a gyártás és az épület fenntartásához. Természetesen a gyártás során nem végeznek állatkísérleteket.

A zöld gyártás fontos eleme a csomagolás is: szintén innovatív technológiának számít a csomagolás cukornádból történő előállítása, ami egy környezetbarát alternatívája a kőolaj alapú flakongyártásnak. A flakonok 75%-a készül cukornádból, a maradék 25%-ot újrahasznosított műanyagok adják. (Egy új projekt eredményeként óceánból kihalászott, műanyag szemetet is újrahasznosítanak az Ecover-gyárakban. Ez több szempontból is hasznos: egyfelől az óceánokban lebegő műanyag szemét mennyiségét is csökkentik – számos vízi élőlény életét is megmentve ezzel -, ugyanakkor az újrahasznosítás révén a gyártásnak egy környezetkímélő módja valósul meg.)

A termékek formulája is lényeges öko szempontból. Az alapanyagul természetes összetevők szolgálnak. Ezekből olyan vegyszermentes tisztítószerek és mosószerek készülnek, amelyek biológiailag gyorsan és 100%-ban lebomlanak, azáltal csak minimálisan terhelik a környezetet. (Ez a hagyományos, nem öko termékekről nem mondható el.)

A természetcentrikus gondolkodás abban is megnyilvánul, hogy a kutatások során a természettől igyekeznek ellesni a tisztításhoz szükséges „trükköket”. A természet ihlette megoldások alkalmazásuk során kímélik a környezetet és az emberek egészségét is. Az Ecover emellett úgynevezett zöld kémiával dolgozik a termékek előállításakor, azaz fermentációt alkalmaz (amely során az enzimek végzik a szükséges munkát).

Az Ecover egyébként az egyik legnagyobb öko háztartási tisztítószer-, és mosószergyártóvá vált.

Az egyetlen út

Az élhető jövő megteremtéséhez az egyik legszükségesebb lépés kétségtelenül az öko gyártás minden iparágra való kiterjesztése. Természetesen ezzel párhuzamosan az emberek gondolkodásában is változásnak kell bekövetkeznie. A környezettudatos gondolkodásra való átállás nélkül a fenntarthatóság útja járhatatlan.

Kosár

Hírlevél